owsianka pszenna z mięsem

pyszna i satysfakcjonująca opcja na lunch lub kolację! Kasza pszenna jest bardzo przydatnym produktem, ale nie wszyscy kochają ją jako niezależne danie, ale mało kto odmówi owsianki z mięsem. Okazuje się, że jest to bardzo satysfakcjonujące, pożywne, a także zdrowe danie, które nie wymaga dużo czasu na jego przygotowanie.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 52 % 15 g
135 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

& nbsp; Jak gotować owsiankę pszenną z mięsem? Istnieje kilka sposobów przygotowania owsianki pszennej: w powolnej kuchence, w garnku, w piekarniku lub na patelni. I każda gospodyni może wybrać ten, który jest wygodniejszy. Gotowałem owsiankę pszenną na głębokiej patelni. Do tego dania można użyć dowolnego mięsa: wieprzowiny jako bardziej soczystego i tłustego mięsa, wołowiny lub kurczaka jako produktu mniej kalorycznego. Użyłam wołowiny, sprawiła, że smak potrawy był bardziej nasycony, a także to mięso jest zdrowe i zawiera żelazo niezbędne do podniesienia hemoglobiny we krwi. Dokładnie umyj płatki, lepiej to zrobić w głębokiej misce, a płatki należy myć pod bieżącą wodą, aż woda stanie się przezroczysta. Następnie kaszę przenosimy na patelnię, napełniamy czystą zimną wodą i podpalamy. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj płatki przez około 25 minut od momentu wrzenia, pod koniec gotowania dodaj trochę soli. W tym czasie prawie cała woda w rondlu powinna odparować, jeśli pozostało trochę wody, trzymamy owsiankę w ogniu, od czasu do czasu mieszając.
podczas gotowania owsianki zajmiemy się mięsem. Dokładnie umyj mięso, pokrój na małe kawałki (aby danie gotowało się szybciej) i wysusz je serwetkami. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Rozłóż mięso na oleju, smaż je na średnim ogniu, aż ze wszystkich stron się zarumienią. Obierz cebulę i pokrój w kostkę, wyślij cebulę do mięsa na patelnię. Mieszaj i smaż przez kolejne 10 minut. Następnie wlej wodę, pół szklanki. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
następnie włóż ugotowane płatki pszenne na patelnię do mięsa, wymieszaj, posmakuj i, jeśli to konieczne, dodaj sól, czarny pieprz i inne przyprawy. Trzymaj naczynie w ogniu przez kolejne 5 minut. Wyłącz ogień, pozostaw owsiankę z mięsem pod pokrywką i podawaj.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Twarda Czerwona pszenica jara (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy