skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kaszę gryczaną w szybkowarze? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Kasza gryczana może być gotowana w dowolnej ilości. Najważniejsze jest przestrzeganie proporcji-dwie części wody na jedną część kaszy gryczanej.Tylko przy tej proporcji owsianka jest zawsze krucha i nie gotuje się. Nawiasem mówiąc, z tymi samymi proporcjami można go gotować w rondlu.
Krok 2:
Napełnij kaszę gryczaną wodą i dobrze ją spłucz. Możesz kilkakrotnie zmieniać wodę, w zależności od tego, jak szybko woda z niej pozostanie czysta. Następnie całą wodę z gryki należy spuścić.
Krok 3:
Przenieś umytą kaszę gryczaną do miski multicookera-szybkowaru.
Krok 4:
Napełnij kaszę gryczaną wymaganą ilością wody, dodaj trochę soli i włóż miskę do wolnowaru. Zamknij pokrywkę. Włącz tryb "kasza" na 10 minut. W szybkowarze wszystko gotuje się znacznie szybciej niż w zwykłej powolnej kuchence ze względu na to, że wytwarza duże ciśnienie. Skoncentruj się jednak na swoim modelu.
Krok 5:
Po określonym czasie usłyszysz sygnał dźwiękowy informujący, że owsianka jest gotowa. Cały płyn został pomyślnie wchłonięty do gryki.
Krok 6:
Wymieszaj kaszę gryczaną, a zobaczysz, jak krucha jest. Rozłóż go na talerzach i podawaj.
Krok 7:
Taka kasza gryczana może być używana jako dodatek do dań mięsnych.Możesz polać sosem mięsnym. I możesz wlać mleko i dodać trochę cukru. W każdej formie okazuje się bardzo smaczny! Smacznego!
jeśli używasz gotowej gryki planowanej tylko do dekoracji, możesz ją ugotować nie na wodzie, ale na przykład na bulionie mięsnym. W tej formie będzie najbardziej aromatyczny i satysfakcjonujący.
jak wybrać wysokiej jakości kaszę gryczaną? Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Ziarna powinny mieć ten sam kształt i wielkość. W dolnej części opakowania nie powinno być gruzu, pokruszonych ziaren. Brązowa gryka gotuje się szybciej, ponieważ jest wytwarzana z ziaren kalcynowanych fabrycznie. Zielona gryka gotuje się dłużej. Jest uważany za bardziej przydatny, ale ma specyficzny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g