kasza gryczana w szybkowarze wolnowarowym

niskokaloryczny dodatek do każdego dania mięsnego! Kasza gryczana w wolnym szybkowarze to bardzo smaczna i zdrowa owsianka. Wszyscy ją kochamy z wszelkimi dodatkami. I nigdy nie ma trudności z jego przygotowaniem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 80 % 20 g
101 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kaszę gryczaną w szybkowarze? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Kasza gryczana może być gotowana w dowolnej ilości. Najważniejsze jest przestrzeganie proporcji-dwie części wody na jedną część kaszy gryczanej.Tylko przy tej proporcji owsianka jest zawsze krucha i nie gotuje się. Nawiasem mówiąc, z tymi samymi proporcjami można go gotować w rondlu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij kaszę gryczaną wodą i dobrze ją spłucz. Możesz kilkakrotnie zmieniać wodę, w zależności od tego, jak szybko woda z niej pozostanie czysta. Następnie całą wodę z gryki należy spuścić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś umytą kaszę gryczaną do miski multicookera-szybkowaru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij kaszę gryczaną wymaganą ilością wody, dodaj trochę soli i włóż miskę do wolnowaru. Zamknij pokrywkę. Włącz tryb "kasza" na 10 minut. W szybkowarze wszystko gotuje się znacznie szybciej niż w zwykłej powolnej kuchence ze względu na to, że wytwarza duże ciśnienie. Skoncentruj się jednak na swoim modelu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie usłyszysz sygnał dźwiękowy informujący, że owsianka jest gotowa. Cały płyn został pomyślnie wchłonięty do gryki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj kaszę gryczaną, a zobaczysz, jak krucha jest. Rozłóż go na talerzach i podawaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Taka kasza gryczana może być używana jako dodatek do dań mięsnych.Możesz polać sosem mięsnym. I możesz wlać mleko i dodać trochę cukru. W każdej formie okazuje się bardzo smaczny! Smacznego!

jeśli używasz gotowej gryki planowanej tylko do dekoracji, możesz ją ugotować nie na wodzie, ale na przykład na bulionie mięsnym. W tej formie będzie najbardziej aromatyczny i satysfakcjonujący.

jak wybrać wysokiej jakości kaszę gryczaną? Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Ziarna powinny mieć ten sam kształt i wielkość. W dolnej części opakowania nie powinno być gruzu, pokruszonych ziaren. Brązowa gryka gotuje się szybciej, ponieważ jest wytwarzana z ziaren kalcynowanych fabrycznie. Zielona gryka gotuje się dłużej. Jest uważany za bardziej przydatny, ale ma specyficzny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy