skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania przepisu & quot;smalec pięć minut w łuskach cebuli" weź ten sam smalec (lepiej mostek z dobrymi warstwami mięsa, jednak - kto lubi, okaże się w każdym razie smaczny, tylko tłuszcz będzie inny). Następnie będziesz potrzebować skórki cebuli - będziesz musiał obrać wiele cebul! cóż, przydadzą ci się później, oszczędzaj czas na obieraniu cebuli podczas gotowania innych potraw. Dodaj sól i przyprawy, koniecznie czosnek.
Krok 2:
Opłucz skórki cebuli i włóż do odpowiedniej patelni - to również jest ważne, ponieważ ściany patelni również będą zabarwione, zwłaszcza białą emalią. Dlatego lepiej jest wziąć czarną powłokę stalaflonową lub teflonową - na niej żółknięcie ze skórki cebuli będzie niewidoczne.
Krok 3:
Napełnij łuskę wodą i ustaw "gotować". Przy powolnym gotowaniu farba z łuski stopniowo przejdzie do wywaru.
Krok 4:
Przygotuj smalec - opłucz go, osusz papierową serwetką i pokrój na kawałki o wymiarach około 4 cm x 10 cm x 3 cm lub w zależności od wielkości ciętego smalcu. Najważniejsze jest to, że kawałki nie są zbyt grube i mają czas na gotowanie do gotowości.
Krok 5:
Z przypraw wziąłem nasiona kopru i czarny pieprz.
Krok 6:
Dodaj przyprawy do zabarwionego bulionu (gotował przez 10-15 minut).
Krok 7:
Zanurz przygotowany smalec w gorącym bulionie, aby smalec był całkowicie zanurzony w płynie, wlej go drewnianą łyżką. Przykryj pokrywką i zagotuj na średnim lub małym ogniu, gotuj przez 5-10 minut (ponownie - skup się na wielkości powstałych kawałków smalcu, ale też nie zmniejszaj). Gdy minie ten czas, wyłącz piec i pozostaw smalec w roztworze, aż całkowicie ostygnie pod pokrywką.
Krok 8:
Ochłodziło mi się wieczorem, więc włożyłem na noc do lodówki. A rano smalec należy wyjąć na sito, aby szkło było płynne, osuszyć papierową serwetką.
Krok 9:
Przygotuj powłokę czosnkową-obierz kilka ząbków czosnku i zmiażdż je prasą.
Krok 10:
Dodaj mieszankę świeżo zmielonej papryki i dobrze posmaruj ugotowany złoty smalec tą kompozycją, wcierając w nią mieszaninę. Złóż szczelnie zamykające się naczynie i wstaw do lodówki do zaparzenia.
smalec pięć minut w skórce cebuli to bardzo powszechny przepis i nie bez powodu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka cebuli - 0 kcal/100g