skład / składniki
metoda gotowania
do tego galaretki potrzebujesz 2 nóg wołowych i pół wargi. Najpierw dobrze oczyść nogi i wargę, podziel je na kawałki i pokrój wszystkie kości. Włóż wszystko do garnka i umieść tam korzeń pietruszki i korzeń selera. W razie potrzeby możesz dodać korzeń imbiru. Napełnij wszystko wodą, solą, szczelnie zamknij pokrywkę i umieść na dużym ogniu. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, zmniejsz ogień do średniego i obserwuj poziom wody w garnku. Gdy się zmniejsza, uzupełnij go tak bardzo, aby rozerwał mięso i korzenie. Gdy pietruszka, seler i imbir ugotują się, wyjmij je z patelni, a resztę gotuj, aż luźno oddzielą się od kości, a bulion przybierze lepką konsystencję. Następnie odcedź bulion przez sito lub gęstą serwetkę i uwolnij mięso z kości i pokrój.
następnie ponownie wlej odcedzony bulion do rondla, wbij 2 surowe jajka do bulionu, dobrze wstrząśnij i gotuj 2-3 razy. Następnie ponownie odcedź bulion i dodaj ocet. Posiekane mięso włożyć do przygotowanych foremek, udekorować plasterkami cytryny, korzeniami i zalać bulionem. Umieść formy na zimno, aby galaretka zamarzła.
przed napełnieniem można również posypać mięso startymi ząbkami czosnku, aby nadać galaretce bogatszy smak.
gdy galaretka wołowa stwardnieje można ją podawać z chrzanem lub musztardą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g