galaretka wołowa

myślisz, że jadłeś coś podobnego? Nie! Jest o wiele smaczniejszy! Galaretka i galaretka mają bardzo bogatą historię jako dania, ale mimo to to jedzenie jest nadal ulubionym dla wielu ludzi. Obecnie istnieje ogromna liczba różnych przepisów kulinarnych na przygotowanie galaretki. Prawie każda gospodyni domowa ma swój własny sekret w gotowaniu tego dania. Zaproponuję jedną z opcji, które zostały ugotowane i ugotowane w mojej rodzinie. To jedzenie będzie pasować do każdego świątecznego stołu i zaskoczy Cię przyjemnym smakiem i aromatem przypraw.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 72 % 18 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 4 % 1 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

do tego galaretki potrzebujesz 2 nóg wołowych i pół wargi. Najpierw dobrze oczyść nogi i wargę, podziel je na kawałki i pokrój wszystkie kości. Włóż wszystko do garnka i umieść tam korzeń pietruszki i korzeń selera. W razie potrzeby możesz dodać korzeń imbiru. Napełnij wszystko wodą, solą, szczelnie zamknij pokrywkę i umieść na dużym ogniu. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, zmniejsz ogień do średniego i obserwuj poziom wody w garnku. Gdy się zmniejsza, uzupełnij go tak bardzo, aby rozerwał mięso i korzenie. Gdy pietruszka, seler i imbir ugotują się, wyjmij je z patelni, a resztę gotuj, aż luźno oddzielą się od kości, a bulion przybierze lepką konsystencję. Następnie odcedź bulion przez sito lub gęstą serwetkę i uwolnij mięso z kości i pokrój.
następnie ponownie wlej odcedzony bulion do rondla, wbij 2 surowe jajka do bulionu, dobrze wstrząśnij i gotuj 2-3 razy. Następnie ponownie odcedź bulion i dodaj ocet. Posiekane mięso włożyć do przygotowanych foremek, udekorować plasterkami cytryny, korzeniami i zalać bulionem. Umieść formy na zimno, aby galaretka zamarzła.
przed napełnieniem można również posypać mięso startymi ząbkami czosnku, aby nadać galaretce bogatszy smak.
  gdy galaretka wołowa stwardnieje można ją podawać z chrzanem lub musztardą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy