makaron wegetariański z grzybami

niesamowicie pyszne! Apetyczny! I bardzo aromatyczny! Makaron wegetariański z grzybami to jedno z najsmaczniejszych dań wegetariańskich, które świetnie sprawdzi się jako kompletny obiad lub lunch. Dzięki dużej liczbie pieczarek pasta nabiera bogatego i prawdziwie grzybowego smaku i niesamowitego aromatu.
sofijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 57 % 4 g
38 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Jako makaron w tym przepisie możesz użyć fusilli lub dowolnego innego makaronu (Capellini, spaghetti, farfalle itp.), najważniejsze jest to, że są one wykonane z pełnego ziarna i pszenicy durum.

przede wszystkim musisz ugotować makaron. Aby to zrobić, wlej wodę pitną do średniej wielkości rondla, zagotuj i Posol do smaku. Następnie wrzuć pastę do wrzącej wody i gotuj do połowy (czas gotowania zależy od konkretnego produktu i jest napisany na opakowaniu).

2. Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie pokrój w średniej wielkości talerze.

na dużą patelnię wlej połowę porcji oliwy z oliwek, podgrzej ją i włóż pokrojone pieczarki. Smaż grzyby na złoty kolor na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły.

3. Opłucz liście szpinaku wrzącą wodą, wysusz i dodaj na patelnię do smażonych grzybów. Dusić wszystko razem pod przykryciem na średnim ogniu przez około 5 minut.

4. Dopraw pieczarki i szpinak przyprawami: sól, dodaj suszony tymianek, bazylię i czarny świeżo zmielony pieprz.

5. Wlej bulion warzywny na patelnię, przykryj i gotuj zawartość na małym ogniu przez kolejne kilka minut. Bulion warzywny można zastąpić wodą, w której gotowano makaron.

6. Czosnek obrać, opłukać i posiekać przez specjalną prasę. Następnie przenieś go na patelnię i wlej pozostałą oliwę z oliwek. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem.

7. Wcześniej ugotowany makaron przełożyć na patelnię, wszystko ponownie wymieszać. Posmakuj potrawy i w razie potrzeby dodaj brakujące przyprawy. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj makaron z grzybami jeszcze przez kilka minut na minimalnym ogniu.

następnie zdejmij patelnię z ognia, przenieś makaron z grzybami na piękny talerz i możesz go podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal / 100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal / 100g

Podobne przepisy