Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczonymi pieczarkami

z prostych produktów, Łatwe, szybkie, na świąteczny stół! Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczonymi pieczarkami zawiera składniki, które świetnie do siebie pasują. Jest łuszczący się, soczysty i nadaje się na święta!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 57 % 13 g
węglowodany 4 % 1 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i smażonymi grzybami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Gotuj jajka z wyprzedzeniem we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie odcedź gorącą wodę i schłodź jajka w zimnej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj. Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą i pokrój. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż pieczarki z cebulą przez 5-6 minut. Trochę grzybów posolić i posypać mielonym pieprzem. Podczas smażenia grzyby zmniejszą się. Schłodzić smażone grzyby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel mięso z kurczaka od kości i drobno posiekaj. Pokrój ogórek w drobną kostkę. Ugotowane jajka zostaną oczyszczone ze skorupy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłożymy sałatkę warstwami. Umieść pierścień do serwowania na talerzu i ułóż pokrojone mięso z kurczaka w pierwszej warstwie. Dociśnij go trochę, aby warstwa była mocniejsza. Posmaruj tę warstwę i wszystkie kolejne odrobiną majonezu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż warstwę pokrojonych ogórków na wierzchu kurczaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż schłodzone smażone grzyby trzecią warstwą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostatnią warstwą będą jajka. Zetrzyj je i włóż do pierścienia, lekko ubijając. W razie potrzeby wierzch sałatki można posypać ziołami. Zdejmij pierścień do serwowania i schłodź sałatkę przez chwilę w lodówce. Przed podaniem sałatkę można udekorować według własnych upodobań. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy