skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i smażonymi grzybami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Gotuj jajka z wyprzedzeniem we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie odcedź gorącą wodę i schłodź jajka w zimnej wodzie.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj. Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą i pokrój. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż pieczarki z cebulą przez 5-6 minut. Trochę grzybów posolić i posypać mielonym pieprzem. Podczas smażenia grzyby zmniejszą się. Schłodzić smażone grzyby.
Krok 3:
Oddziel mięso z kurczaka od kości i drobno posiekaj. Pokrój ogórek w drobną kostkę. Ugotowane jajka zostaną oczyszczone ze skorupy.
Krok 4:
Rozłożymy sałatkę warstwami. Umieść pierścień do serwowania na talerzu i ułóż pokrojone mięso z kurczaka w pierwszej warstwie. Dociśnij go trochę, aby warstwa była mocniejsza. Posmaruj tę warstwę i wszystkie kolejne odrobiną majonezu.
Krok 5:
Ułóż warstwę pokrojonych ogórków na wierzchu kurczaka.
Krok 6:
Ułóż schłodzone smażone grzyby trzecią warstwą.
Krok 7:
Ostatnią warstwą będą jajka. Zetrzyj je i włóż do pierścienia, lekko ubijając. W razie potrzeby wierzch sałatki można posypać ziołami. Zdejmij pierścień do serwowania i schłodź sałatkę przez chwilę w lodówce. Przed podaniem sałatkę można udekorować według własnych upodobań. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g