tatarskie ciasto ryżowe

zaskocz swoich krewnych rumianymi wypiekami kuchni tatarskiej! Tatarskie ciasto z ryżem nie jest znane wielu wypiekom, ale prawdziwym świątecznym arcydziełem! Ciasto kruche z dużą ilością wielowarstwowego nadzienia, które łączy niezwykłe składniki, takie jak ryż, mięso mielone, rodzynki, twarożek. W rzeczywistości jest bardzo smaczny, soczysty, niezwykły, naprawdę warto spróbować! Formę dla określonej liczby składników należy wybrać o średnicy co najmniej 30 centymetrów.
HoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 44 % 24 g
węglowodany 41 % 22 g
331 kcal
IG: 4 / 43 / 52

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 40 min

1. Wlej sfermentowane mleko do rondla, dodaj twarożek i cukier, wymieszaj, gotuj na małym ogniu przez godzinę, okresowo mieszaj. Wlej rodzynki do miski, napełnij gorącą wodą, pozostaw na 20 minut, aby się ugotowały i puchły.

2. Dodaj sól i proszek do pieczenia do ciasta do ciepłego kefiru, wymieszaj. Przesiej mąkę do miski, rozłóż masło, posiekaj nożem na małe okruchy. A teraz łączymy mieszankę mąki z kefirem, zagniatamy plastikowe ciasto. Pozostaw ciasto na 20 minut, przykrywając folią spożywczą.

3. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę. Gotuj ryż w lekko osolonej wodzie, aż będzie całkowicie ugotowany. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Smaż cebulę z mielonym mięsem na oleju roślinnym przez 5-7 minut, sól i pieprz.

4. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną dużą, drugą mniejszą, stosunek 1: 3. Większość jest cienko rozwałkowana, umieszczona w formie natłuszczonej olejem roślinnym. Rozłóż 1/3 części ryżu na podstawie, a na wierzchu ryżu - Kurt z twarogu, a następnie ponownie ryż, warstwę mielonego mięsa, posiekane gotowane jajka na wierzchu, a następnie rozłóż pozostały ryż, a także rodzynki. Polewamy nadzienie roztopionym masłem. Rozwałkowujemy również mniejszą część ciasta, przykrywamy nim ciasto, mocujemy krawędzie.

5. Rozbij jajko na miskę, ubij widelcem, posmaruj ciasto, Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 50-55 minut. Podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Ryazhenka - 85   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy