Sałatka Obżarka z koreańską marchewką i grzybami oraz wołowiną

Wypróbuj niezwykłą wersję znanej wszystkim przekąski! Dziś w świecie kulinarnym istnieje wiele odmian gotowania sałatki Obżorka z grzybami: z mięsem, kurczakiem, wątrobą, ziemniakami i tak dalej. W tej samej wersji gotowania smak obżarstwa zmieni się: wołowina, koreańska marchewka i pieczarki.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 16 % 3 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Obżork z koreańską marchewką i grzybami oraz wołowiną? Przygotuj wszystkie składniki. Lepiej jest wziąć chudą wołowinę bez żył i tłuszczu, średniej wielkości cebulę i marynowane ogórki, grzyby-świeże. Jeśli podczas gotowania nie dodasz marynowanych ogórków, zamiast świeżych pieczarek lepiej dodać marynowane. Nadadzą sałatce jaśniejszy smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wcześniej ugotuj chudą wołowinę w lekko osolonej wodzie. W razie potrzeby podczas gotowania do wody można dodać przyprawy, takie jak liść laurowy i groszek czarnego lub ziela angielskiego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po ugotowaniu pozwól mięsu całkowicie ostygnąć w wodzie. Schłodzoną gotowaną wołowinę przełożyć na deskę i pokroić wzdłuż włókien i poprzecznie w paski o długości 2-2, 5 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie półpierścienie. Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą z piasku i innych zanieczyszczeń, w razie potrzeby dla większej estetyki Usuń tak zwaną "spódnicę" i pokrój w talerze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię i pozwól mu się rozgrzać, a następnie smaż pół pierścienia cebuli na rozgrzanym oleju do miękkości przez około 5 minut. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż je, aż cała wilgoć wyparuje. Dopraw warzywa do smaku solą i pieprzem i jeszcze trochę podsmaż. Następnie pozwól warzywom ostygnąć. nie musisz mocno smażyć grzybów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż marynaty na desce i pokrój w paski. Wlej sok z ogórków uformowany na desce do zlewu, nadmiar płynu w sałatce nie jest potrzebny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść wszystkie przygotowane składniki (słomki wołowe, smażone pieczarki z cebulą, słomki z ogórków kiszonych) w salaterce, Dodaj również koreańską marchewkę. Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. W razie potrzeby posolić sałatkę zgodnie ze swoimi odczuciami smakowymi.

grzyby z cebulą lepiej smażyć na średnim ogniu w niewielkiej ilości oleju, dzięki czemu mniej oleju dostanie się do sałatki i będzie mniej tłusta. A olej, który dostanie się do sałatki, przejmie kawałki gotowanej wołowiny.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy