słodka zapiekanka z makaronu w piekarniku

Przygotuj pyszne i zdrowe śniadanie dla rodziny! Słodka zapiekanka z makaronu pieczona w piekarniku, a nawet z aromatycznym sosem malinowym, będzie wspaniałym niedzielnym śniadaniem. Do gotowania należy wybrać cienki makaron. Oczywiście lepiej jest wziąć twaróg domowy, jest najbardziej przydatny. Ale jeśli nie jest to możliwe, możesz kupić w sklepie, tylko wybrać markę zaufanego producenta. Sos malinowy można zastąpić dowolnym innym, opcjonalnie. Ta zapiekanka jest bardzo smaczna w połączeniu ze śmietaną.
Swetlja4okAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 9 g
tłuszcze 17 % 7 g
węglowodany 61 % 25 g
181 kcal
IG: 17 / 38 / 46

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Makaron gotujemy do całkowitego ugotowania zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie wrzucamy je do durszlaka, zastępujemy pod strumieniem zimnej wody. Pozwól płynowi spłynąć.

2. Rozbij jajka do miski blendera. Tutaj kładziemy twarożek. Ubij jajka z twarogiem, aż będą gładkie. Tutaj możesz obejść się bez blendera: przetrzyj twaróg przez sito i ubij jajka ręczną trzepaczką. Połącz obie masy w jednej misce.

3. Do powstałej masy dodaj cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Mieszać. Rozłóż ugotowany makaron, delikatnie wymieszaj.

4. Nasmaruj naczynie do pieczenia kawałkiem masła. Rozłóż masę twarogowo-makaronową w formie. Pozostałe masło kroimy na talerze i rozprowadzamy na powierzchni zapiekanki.

5. Przykryj formę folią, Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 30 minut. Ostrożnie zdejmij folię, kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.

6. Po określonym czasie przykryj zapiekankę czystym ręcznikiem i odstaw na 10 minut.

7. Moje maliny, a następnie włóż do rondla. Tutaj wlej sok z cytryny, wlej cukier i szczyptę cynamonu, wlej Rum.

8. Wysyłamy patelnię do ognia, przykryj pokrywką. Doprowadzić masę do wrzenia. Następnie kontynuujemy gotowanie, aż zgęstnieje, ale już przy otwartej pokrywie. Około 10-15 minut.

9. Następnie schłodź SOS, przefiltruj przez sito. Gorący sos można również odcedzić, ale musisz działać bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć.

10. Pokrój zapiekankę na porcje, polej sosem malinowym i podawaj.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy