skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z tuńczyka? Gotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 2:
Zbierz sałatkę natychmiast w naczyniu do serwowania za pomocą pierścienia do gotowania. Ułóż starte ziemniaki w pierwszej warstwie. Lekko posolić. Posmaruj jedną trzecią całkowitej ilości majonezu. Lepiej jest użyć domowego majonezu.
Krok 3:
Aby przygotować tę sałatkę, weź tuńczyka w puszce we własnym soku. Usuń płyn ze słoika. Jeśli masz tuńczyka z kośćmi, musisz je usunąć wraz z grzbietem. Delikatnie zetrzyj czyste mięso widelcem.
Krok 4:
Rozłóż kolejną warstwę równomiernie na ziemniakach-warstwę tuńczyka.
Krok 5:
Jajka na twardo podzielić na białka i żółtka. Zetrzyj białka na drobnej tarce.
Krok 6:
Rozłóż białka w następnej warstwie. Posmaruj warstwę drugą częścią majonezu.
Krok 7:
Drobno posiekaj paluszki krabowe. Lub też zetrzyj na drobnej tarce. To kwestia gustu.
Krok 8:
Ułóż paluszki krabowe na białkach, rozprowadzając je w pierścieniu do gotowania. Delikatnie posmaruj tę warstwę ostatnią częścią przygotowanego majonezu.
Krok 9:
Zetrzyj również twardy ser na drobnej tarce i rozprowadź na ostatniej głównej warstwie sałatki.
Krok 10:
Zetrzyj żółtka na drobnej tarce i posyp sałatkę na wierzchu. Włóż sałatkę do lodówki, aby zaparzyła się i moczyła przez co najmniej godzinę. Przed podaniem użyj posiekanej zielonej cebuli jako dekoracji.
aby zaoszczędzić czas, możesz kupić tuńczyka w puszce od razu bez kości. Nazywa się to "sałatką". W takim przypadku wystarczy wyrzucić zawartość słoika do durszlaka i spuścić nadmiar płynu.
staraj się nie ubijać ziemniaków, a także reszty składników w warstwach. W rezultacie sałatka powinna być przewiewna i lekka, a nie zamieniać się w pięć żelbetowych tortilli.
jeśli twój pierścień do gotowania nie pasuje do talerza do serwowania-nie ma znaczenia. Po prostu użyj średniej równej części zwykłej plastikowej butelki! Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g