Sałatka z tuńczykiem

co tu arystokratycznego-zdecyduj sam! Soczysta warstwowa sałatka z tuńczykiem we własnym soku, paluszkami krabowymi i gotowanymi ziemniakami. Obfity i o ciekawym smaku, ten "arystokrata" z pewnością przypadnie do gustu silnej połowie ludzkości.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 21 % 6 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z tuńczyka? Gotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Obierz i zetrzyj na drobnej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zbierz sałatkę natychmiast w naczyniu do serwowania za pomocą pierścienia do gotowania. Ułóż starte ziemniaki w pierwszej warstwie. Lekko posolić. Posmaruj jedną trzecią całkowitej ilości majonezu. Lepiej jest użyć domowego majonezu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować tę sałatkę, weź tuńczyka w puszce we własnym soku. Usuń płyn ze słoika. Jeśli masz tuńczyka z kośćmi, musisz je usunąć wraz z grzbietem. Delikatnie zetrzyj czyste mięso widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż kolejną warstwę równomiernie na ziemniakach-warstwę tuńczyka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka na twardo podzielić na białka i żółtka. Zetrzyj białka na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż białka w następnej warstwie. Posmaruj warstwę drugą częścią majonezu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj paluszki krabowe. Lub też zetrzyj na drobnej tarce. To kwestia gustu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż paluszki krabowe na białkach, rozprowadzając je w pierścieniu do gotowania. Delikatnie posmaruj tę warstwę ostatnią częścią przygotowanego majonezu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj również twardy ser na drobnej tarce i rozprowadź na ostatniej głównej warstwie sałatki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj żółtka na drobnej tarce i posyp sałatkę na wierzchu. Włóż sałatkę do lodówki, aby zaparzyła się i moczyła przez co najmniej godzinę. Przed podaniem użyj posiekanej zielonej cebuli jako dekoracji.

aby zaoszczędzić czas, możesz kupić tuńczyka w puszce od razu bez kości. Nazywa się to "sałatką". W takim przypadku wystarczy wyrzucić zawartość słoika do durszlaka i spuścić nadmiar płynu.
staraj się nie ubijać ziemniaków, a także reszty składników w warstwach. W rezultacie sałatka powinna być przewiewna i lekka, a nie zamieniać się w pięć żelbetowych tortilli.
jeśli twój pierścień do gotowania nie pasuje do talerza do serwowania-nie ma znaczenia. Po prostu użyj średniej równej części zwykłej plastikowej butelki! Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy