zupa cielęca

Przygotuj aromatyczną zupę dla rodziny! Pyszne i apetyczne! Zupa cielęca to świetny sposób na okazanie miłości swoim bliskim. To zdrowe danie, które i tak spodoba się wszystkim domownikom. Do gotowania potrzebujesz małego zestawu warzyw i kawałka świeżego mięsa. Może to być zarówno polędwica mięsna, jak i mięso z kością. Jeśli cielęcina jest na kości, zupa okaże się bardziej bogata. Bulion z kurczaka można zastąpić dowolnym bulionem mięsnym, a nawet warzywnym. W skrajnych przypadkach możesz napełnić warzywa wodą. Okaże się mniej kaloryczny, ale nadal smaczny.
Emiliya IQAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 7 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 29 % 5 g
90 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h 30 min

1. Wieczorem włóż fasolę do miski, zalej wodą. Zostawiamy go na noc. Namoczona fasola gotuje się szybciej. A przed ugotowaniem zupy rozłożyć fasolę na sicie i umyć pod bieżącą wodą.

2. Cielęcinę myję również pod bieżącą wodą. Suszymy. Wlej olej roślinny do rondla, w którym ugotujemy zupę. Wysyłamy do ognia. Wskazane jest, aby patelnia miała grube dno.

3. Gdy olej się nagrzeje, włóż do niego wołowinę, smaż przez 6-8 minut. Obracamy kawałek na jedną lub drugą stronę. Powinien być równomiernie zarumieniony ze wszystkich stron.

4. Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi. Pokrój pomidory w kostkę. W razie potrzeby można je usunąć ze skóry. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na skórze, zalej pomidory wrzącą wodą, a następnie lodowatą wodą. Pole manipulacji skóry można łatwo usunąć.

5. Obierz marchewki, umyj je pod bieżącą wodą. Pokrój w dużą kostkę. Obierz cebulę, pokrój w kostkę.

6. Rozłóż cebulę, marchewkę, pomidory na patelni do cielęciny. Tutaj wysyłamy fasolę. Wypełnij składniki bulionem z kurczaka. Gotuj zupę na średnim ogniu, aż składniki będą w pełni ugotowane, około 40 minut.

7. Po upływie określonego czasu wyjmujemy mięso z patelni, pozwalamy mu nieco ostygnąć. Następnie dzielimy go na kawałki, rozkładając na włókna. Usuwamy kości. Włóż posiekane mięso z powrotem do zupy. Pozwól mu ponownie się zagotować.

8. Próbujemy soli. Pieprz, a jednocześnie sól do smaku. Zupę rozkładamy na porcje, w razie potrzeby posypujemy liśćmi pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy