owoce w karmelu w domu

owoce karmelowe to niezwykły deser o niezapomnianym smaku! Owoce w karmelu w domu to oryginalne, ekstrawaganckie i nie do końca znane danie. Wiele osób słyszało o jabłkach w karmelu, ale co z gruszkami?! Słodkie, soczyste i aromatyczne Prezenty jesieni w połączeniu z chrupiącym kremowym karmelem zapewnią różnorodną paletę smaków i sprawią, że będziesz wracać do tego przepisu raz po raz.
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 74 % 26 g
201 kcal
IG: 23 / 0 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wlej cukier do rondla z grubym dnem lub rondlem i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Nie mieszaj cukru podczas mieszania, w przeciwnym razie może się grudkować, a gotowy karmel nie będzie jednorodny. Gdy cukier zacznie się lekko gotować, wlej do niego śmietanę cienkim strumieniem. Mieszanina zacznie się intensywnie gotować, ciągle ją mieszając, aż śmietana całkowicie połączy się ze stopionym cukrem. Dodaj masło. Nie zwracając uwagi na powstałe grudki, gotuj na małym ogniu i stale mieszaj mieszaninę. Już po kilku minutach delikatny karmel będzie całkowicie jednolity. Dodaj kardamon, sól, wymieszaj ponownie i pozostaw karmel do lekkiego ostygnięcia i ustabilizowania.

umyj gruszki i osusz ręcznikiem. Pozostawiając ogon na miejscu, ostrożnie usuń rdzeń i nasiona z boku kwiatu. Można to zrobić za pomocą specjalnego wiertła, metalowej rurki lub noża. Najważniejsze jest, aby pracować ostrożnie i nie uszkodzić ogona, w przeciwnym razie będzie musiał zostać zastąpiony szpikulcem, a deser nie będzie wyglądał tak samo.

trzymając kucyk, powoli i delikatnie zanurz każdą gruszkę w sosie karmelowym, aż zostanie całkowicie pokryta. Możesz kilkakrotnie obniżyć owoce, aby uzyskać gęstszą warstwę i dodać gruszkom słodyczy.

rozłóż gruszki całkowicie pokryte karmelem na ruszcie i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Jeśli umieścisz pod nimi talerz, skondensowany karmel może być ponownie użyty. Gruszki można ozdobić posypując odrobiną soli morskiej na wierzchu. To jest opcjonalne.

gdy karmel na gruszkach stwardnieje i całkowicie ostygnie, możesz podać deser na stole jako główne lub dodatkowe słodkie danie. Resztki karmelu można przechowywać w lodówce przez tydzień.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy