skład / składniki
metoda gotowania
wlej cukier do rondla z grubym dnem lub rondlem i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Nie mieszaj cukru podczas mieszania, w przeciwnym razie może się grudkować, a gotowy karmel nie będzie jednorodny. Gdy cukier zacznie się lekko gotować, wlej do niego śmietanę cienkim strumieniem. Mieszanina zacznie się intensywnie gotować, ciągle ją mieszając, aż śmietana całkowicie połączy się ze stopionym cukrem. Dodaj masło. Nie zwracając uwagi na powstałe grudki, gotuj na małym ogniu i stale mieszaj mieszaninę. Już po kilku minutach delikatny karmel będzie całkowicie jednolity. Dodaj kardamon, sól, wymieszaj ponownie i pozostaw karmel do lekkiego ostygnięcia i ustabilizowania.
umyj gruszki i osusz ręcznikiem. Pozostawiając ogon na miejscu, ostrożnie usuń rdzeń i nasiona z boku kwiatu. Można to zrobić za pomocą specjalnego wiertła, metalowej rurki lub noża. Najważniejsze jest, aby pracować ostrożnie i nie uszkodzić ogona, w przeciwnym razie będzie musiał zostać zastąpiony szpikulcem, a deser nie będzie wyglądał tak samo.
trzymając kucyk, powoli i delikatnie zanurz każdą gruszkę w sosie karmelowym, aż zostanie całkowicie pokryta. Możesz kilkakrotnie obniżyć owoce, aby uzyskać gęstszą warstwę i dodać gruszkom słodyczy.
rozłóż gruszki całkowicie pokryte karmelem na ruszcie i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Jeśli umieścisz pod nimi talerz, skondensowany karmel może być ponownie użyty. Gruszki można ozdobić posypując odrobiną soli morskiej na wierzchu. To jest opcjonalne.
gdy karmel na gruszkach stwardnieje i całkowicie ostygnie, możesz podać deser na stole jako główne lub dodatkowe słodkie danie. Resztki karmelu można przechowywać w lodówce przez tydzień.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g