dżem mandarynkowy

dżem mandarynkowy zachwyci Ciebie i twoją rodzinę! Dżem mandarynkowy to jeden z moich ulubionych dżemów, który zachwyci Ciebie i twoją rodzinę.
likaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 23 g
93 kcal
IG: 30 / 0 / 70

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
Z półtora kilograma obranych mandarynek dokładnie wyciśnij sok. Jeśli jest sokowirówka, znacznie ułatwi to proces.

wlej sok mandarynkowy do rondla, wlej wodę do soku w stosunku 100 gramów na 300 gramów soku. Zagotuj mieszaninę na kuchence. Po rozpoczęciu wrzenia trzymamy patelnię na ogniu przez 10 minut, odparowując nadmiar wilgoci z mieszanki.

teraz w grę wchodzi pektyna. Wymieszaj z cukrem i rozcieńcz w soku mandarynkowym. Trzeci etap gotowania trwa 15 minut. W tym czasie gęstniejący dżem z mandarynki ciemnieje. Pod koniec gotowania mieszanina powinna wyjść bardzo lepka, ale nadal płynna.

dobrze ugotowany dżem mandarynkowy, po schłodzeniu staje się zauważalnie gęstszy i traci płynność. Zadbajmy o jego bezpieczeństwo. Aby to zrobić, włóż dżem do wysterylizowanych słoików i zwiń je.& nbsp;możesz podawać w dowolnym momencie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pektyna - 336   kcal/100g

Podobne przepisy