dżem mandarynkowy
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
Z półtora kilograma obranych mandarynek dokładnie wyciśnij sok. Jeśli jest sokowirówka, znacznie ułatwi to proces.
wlej sok mandarynkowy do rondla, wlej wodę do soku w stosunku 100 gramów na 300 gramów soku. Zagotuj mieszaninę na kuchence. Po rozpoczęciu wrzenia trzymamy patelnię na ogniu przez 10 minut, odparowując nadmiar wilgoci z mieszanki.
teraz w grę wchodzi pektyna. Wymieszaj z cukrem i rozcieńcz w soku mandarynkowym. Trzeci etap gotowania trwa 15 minut. W tym czasie gęstniejący dżem z mandarynki ciemnieje. Pod koniec gotowania mieszanina powinna wyjść bardzo lepka, ale nadal płynna.
dobrze ugotowany dżem mandarynkowy, po schłodzeniu staje się zauważalnie gęstszy i traci płynność. Zadbajmy o jego bezpieczeństwo. Aby to zrobić, włóż dżem do wysterylizowanych słoików i zwiń je.& nbsp;możesz podawać w dowolnym momencie .
wlej sok mandarynkowy do rondla, wlej wodę do soku w stosunku 100 gramów na 300 gramów soku. Zagotuj mieszaninę na kuchence. Po rozpoczęciu wrzenia trzymamy patelnię na ogniu przez 10 minut, odparowując nadmiar wilgoci z mieszanki.
teraz w grę wchodzi pektyna. Wymieszaj z cukrem i rozcieńcz w soku mandarynkowym. Trzeci etap gotowania trwa 15 minut. W tym czasie gęstniejący dżem z mandarynki ciemnieje. Pod koniec gotowania mieszanina powinna wyjść bardzo lepka, ale nadal płynna.
dobrze ugotowany dżem mandarynkowy, po schłodzeniu staje się zauważalnie gęstszy i traci płynność. Zadbajmy o jego bezpieczeństwo. Aby to zrobić, włóż dżem do wysterylizowanych słoików i zwiń je.& nbsp;możesz podawać w dowolnym momencie .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pektyna - 336 kcal/100g