skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę smażone grzyby z jajkiem i kurczakiem? Przygotuj składniki: wędzony kurczak (udko lub pierś); gotowane i obrane jaja kurze; twardy ser; połowa średniej cebuli; pieczarki umyte lub puree z brudu wilgotną szmatką; małe pomidory; majonez (najlepiej domowy); olej do smażenia grzybów.
Krok 2:
Drobno posiekaj cebulę.
Krok 3:
Zalej cebulę wrzącą wodą i pozostaw do ostygnięcia, aby gorycz zniknęła. Następnie spuść wodę. W razie potrzeby cebulę można marynować, dodając do wody 1 łyżeczkę octu 9% i 0,5 łyżeczki soli i cukru. Z marynowaną cebulą sałatka staje się bardziej pikantna.
Krok 4:
Pokrój pieczarki na talerze. Jeśli grzyby są duże, najpierw pokrój grzyb na pół, a następnie pokrój w talerze.
Krok 5:
Smażyć pieczarki na oleju roślinnym na złoty kolor.
Krok 6:
Z wędzonego kurczaka odetnij cały tłuszcz i skórę. Oddziel mięso od kości i pokrój w kostkę.
Krok 7:
Prace przygotowawcze są zakończone, przystępujemy do montażu sałatki. Sałatka & quot; ulubiona & quot; z grzybami podamy porcjami. Aby to zrobić, układamy go warstwami w naczyniu do serwowania sałatek. W pierwszej warstwie ostrożnie ułóż pokrojone mięso z kurczaka.
Krok 8:
Włóż cebulę do formy w następnej warstwie.
Krok 9:
Posmaruj majonezem.
Krok 10:
Następnie ułóż smażone grzyby, zachowaj kilka kawałków grzybów do dekoracji sałatki.
Krok 11:
Następna warstwa to jajka na twardo, starte na grubej tarce
Krok 12:
Dobrze posmaruj majonezem. Warstwę majonezu można zagęścić, ponieważ nie posmarujemy sałatki majonezem.
Krok 13:
Następna jest warstwa sera startego na grubej tarce.
Krok 14:
Ostrym nożem pokrój pomidory w kostkę i ułóż na sałatce wierzchnią warstwą.
Krok 15:
Lekko ubij sałatkę i zdejmij naczynie do serwowania. Na wierzchu udekoruj sałatkę & quot; ulubiony & quot; wcześniej zarezerwowanymi pieczonymi grzybami.
smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g