Sałatka smażone grzyby z jajkiem i kurczakiem

Pierwszy odlatuje ze świątecznego stołu, goście proszą o suplementy! Kurczak, twardy ser i grzyby to najbardziej udane połączenie produktów! Jednocześnie pomidory rozjaśniają sałatkę, a cebula dodaje przyjemnej ostrości. Sałatka jest obfita, ale nie ciężka. Ta sałatka stała się naprawdę ulubioną w naszej rodzinie. Żadna świąteczna uczta nie jest kompletna bez sałatki ze smażonymi grzybami.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 61 % 17 g
węglowodany 7 % 2 g
184 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę smażone grzyby z jajkiem i kurczakiem? Przygotuj składniki: wędzony kurczak (udko lub pierś); gotowane i obrane jaja kurze; twardy ser; połowa średniej cebuli; pieczarki umyte lub puree z brudu wilgotną szmatką; małe pomidory; majonez (najlepiej domowy); olej do smażenia grzybów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej cebulę wrzącą wodą i pozostaw do ostygnięcia, aby gorycz zniknęła. Następnie spuść wodę. W razie potrzeby cebulę można marynować, dodając do wody 1 łyżeczkę octu 9% i 0,5 łyżeczki soli i cukru. Z marynowaną cebulą sałatka staje się bardziej pikantna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pieczarki na talerze. Jeśli grzyby są duże, najpierw pokrój grzyb na pół, a następnie pokrój w talerze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć pieczarki na oleju roślinnym na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z wędzonego kurczaka odetnij cały tłuszcz i skórę. Oddziel mięso od kości i pokrój w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Prace przygotowawcze są zakończone, przystępujemy do montażu sałatki. Sałatka & quot; ulubiona & quot; z grzybami podamy porcjami. Aby to zrobić, układamy go warstwami w naczyniu do serwowania sałatek. W pierwszej warstwie ostrożnie ułóż pokrojone mięso z kurczaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż cebulę do formy w następnej warstwie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie ułóż smażone grzyby, zachowaj kilka kawałków grzybów do dekoracji sałatki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następna warstwa to jajka na twardo, starte na grubej tarce

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze posmaruj majonezem. Warstwę majonezu można zagęścić, ponieważ nie posmarujemy sałatki majonezem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następna jest warstwa sera startego na grubej tarce.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ostrym nożem pokrój pomidory w kostkę i ułóż na sałatce wierzchnią warstwą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Lekko ubij sałatkę i zdejmij naczynie do serwowania. Na wierzchu udekoruj sałatkę & quot; ulubiony & quot; wcześniej zarezerwowanymi pieczonymi grzybami.

smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy