skład / składniki
metoda gotowania
skóra wieprzowa jest dokładnie umyta i dokładnie zeskrobana ostrym nożem, starając się usunąć wszystkie kawałki obcych zanieczyszczeń lub pozostały brud po Smoleniu. Następnie, aby ułatwić pracę ze smalcem, należy go osuszyć ręcznikami papierowymi lub czystymi grubymi serwetkami.
rozłóż skórkę ze smalcem na desce do krojenia i obficie dopraw 1/3 soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem na całej wewnętrznej powierzchni smalcu. Następnie delikatnymi ruchami zwijamy skórę smalcem do wewnątrz w kształt rolki. W takim przypadku dociskamy rolkę rękami - powinna być jak najbardziej gęsta i ciasna. Zawiąż rolkę wieprzową zwiniętą w paczkę za pomocą wiązki lub mocnej liny.
wlej czystą wodę na średniej wielkości patelnię (skup się na wielkości bułki wieprzowej). Obierz cebulę, opłucz i włóż do rondla z wodą. Wrzuć tam skórkę cebuli, pozostałą sól, suche przyprawy, ziarna pieprzu i liść laurowy. Ostrożnie, aby nie zakwitnąć, opuść skórkę wieprzową zwiniętą w rolkę na patelnię. Następnie kładziemy rondel na kuchence i doprowadzamy wodę do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj rolkę pod pokrywką przez 2 godziny.
gdy Rolada wieprzowa jest już prawie gotowa, włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
po dwóch godzinach wyjmujemy patelnię z ognia, wyjmujemy roladę wieprzową i schładzamy.
obierz czosnek, podziel goździki, które również dzielimy na 2-3 części. Za pomocą ostrego noża wykonujemy małe szczeliny w rolce wieprzowej i spiegujemy ją ząbkami czosnku.
wkładamy bułkę wieprzową nadziewaną czosnkiem do naczynia do pieczenia lub kładziemy na blasze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ustawiamy tryb pieczenia "grill" i ustawiamy minutnik na 10 minut.
następnie wyjmujemy pieczoną roladę ze skóry wieprzowej, pozwalamy jej ostygnąć i możemy rozpocząć degustację.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Skórka cebuli - 0 kcal/100g