Rolada ze skóry boczku

fantazyjny przysmak mięsny w przystępnej cenie! Rolada ze skóry boczku to wspaniała zimna przekąska na każdą ucztę. Tak przygotowany smalec okazuje się niesamowicie delikatny. Jednocześnie wędzona skóra nadaje mu przyjemny pikantny smak i apetyczny aromat. Ponadto po koszcie to danie jest bardzo niedrogie.
ZHANNA_Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 89 % 17 g
węglowodany 5 % 1 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h

skóra wieprzowa jest dokładnie umyta i dokładnie zeskrobana ostrym nożem, starając się usunąć wszystkie kawałki obcych zanieczyszczeń lub pozostały brud po Smoleniu. Następnie, aby ułatwić pracę ze smalcem, należy go osuszyć ręcznikami papierowymi lub czystymi grubymi serwetkami.

rozłóż skórkę ze smalcem na desce do krojenia i obficie dopraw 1/3 soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem na całej wewnętrznej powierzchni smalcu. Następnie delikatnymi ruchami zwijamy skórę smalcem do wewnątrz w kształt rolki. W takim przypadku dociskamy rolkę rękami - powinna być jak najbardziej gęsta i ciasna. Zawiąż rolkę wieprzową zwiniętą w paczkę za pomocą wiązki lub mocnej liny.

wlej czystą wodę na średniej wielkości patelnię (skup się na wielkości bułki wieprzowej). Obierz cebulę, opłucz i włóż do rondla z wodą. Wrzuć tam skórkę cebuli, pozostałą sól, suche przyprawy, ziarna pieprzu i liść laurowy. Ostrożnie, aby nie zakwitnąć, opuść skórkę wieprzową zwiniętą w rolkę na patelnię. Następnie kładziemy rondel na kuchence i doprowadzamy wodę do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj rolkę pod pokrywką przez 2 godziny.

gdy Rolada wieprzowa jest już prawie gotowa, włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza.

po dwóch godzinach wyjmujemy patelnię z ognia, wyjmujemy roladę wieprzową i schładzamy.

obierz czosnek, podziel goździki, które również dzielimy na 2-3 części. Za pomocą ostrego noża wykonujemy małe szczeliny w rolce wieprzowej i spiegujemy ją ząbkami czosnku.

wkładamy bułkę wieprzową nadziewaną czosnkiem do naczynia do pieczenia lub kładziemy na blasze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ustawiamy tryb pieczenia "grill" i ustawiamy minutnik na 10 minut.

następnie wyjmujemy pieczoną roladę ze skóry wieprzowej, pozwalamy jej ostygnąć i możemy rozpocząć degustację.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Skórka cebuli - 0   kcal/100g

Podobne przepisy