Besparmak jagnięcy

przepis na tradycyjne kazachskie danie z mięsem specjalnie dla ciebie!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 17 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 23 % 7 g
165 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

besparmak jagnięcy to narodowe kazachskie jedzenie. Zgodnie z tradycyjną recepturą kulinarną danie przygotowywane jest z jagnięciny, mięsa końskiego i wołowiny. Ale z oczywistych względów nie wszyscy mogą się zgodzić z takim składem. Dlatego używam tylko wołowiny i jagnięciny. Kawałki mięsa (kroję mniej więcej jak kebab) zanurzam w zimnej wodzie, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień. Sól, dodaj liść laurowy, całą cebulę i gotuj na małym ogniu do miękkości.
mięso gotuje się przez długi czas, w tym czasie wyrabiam ciasto, odstawiam na chwilę. Następnie rozwałkuj i pokrój w cienkie kwadraty o bokach centymetrów 8. Do tego czasu mięso jest najczęściej gotowe, wyjmuję je i odkładam na bok, przykrywając pokrywką. Następnie kroję cebulę w pierścienie, warzywa nie są bardzo małe. Biorę nowy rondel, układam cebulę z ziołami, a także solą, pieprzem, przyprawami, zalewam bulionem, krótko gotuję. Następnie wrzucam tam kawałki ciasta, gotuję do miękkości. Wszystko, beshparmak jest gotowy!
podawaj na talerzu, na którym ułóż kawałki ciasta i kawałki mięsa na wierzchu. I nie zapomnij, besparmak jedzą rękami:)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy