skład / składniki
metoda gotowania
besparmak jagnięcy to narodowe kazachskie jedzenie. Zgodnie z tradycyjną recepturą kulinarną danie przygotowywane jest z jagnięciny, mięsa końskiego i wołowiny. Ale z oczywistych względów nie wszyscy mogą się zgodzić z takim składem. Dlatego używam tylko wołowiny i jagnięciny. Kawałki mięsa (kroję mniej więcej jak kebab) zanurzam w zimnej wodzie, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień. Sól, dodaj liść laurowy, całą cebulę i gotuj na małym ogniu do miękkości.
mięso gotuje się przez długi czas, w tym czasie wyrabiam ciasto, odstawiam na chwilę. Następnie rozwałkuj i pokrój w cienkie kwadraty o bokach centymetrów 8. Do tego czasu mięso jest najczęściej gotowe, wyjmuję je i odkładam na bok, przykrywając pokrywką. Następnie kroję cebulę w pierścienie, warzywa nie są bardzo małe. Biorę nowy rondel, układam cebulę z ziołami, a także solą, pieprzem, przyprawami, zalewam bulionem, krótko gotuję. Następnie wrzucam tam kawałki ciasta, gotuję do miękkości. Wszystko, beshparmak jest gotowy!
podawaj na talerzu, na którym ułóż kawałki ciasta i kawałki mięsa na wierzchu. I nie zapomnij, besparmak jedzą rękami:)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g

