skład / składniki
metoda gotowania
1. Opłucz ryż, zalej 2 szklankami wody i gotuj do połowy.
2. W główce kapusty Wytnij łodygę, aby liście można było łatwo oddzielić. Zanurz główkę kapusty w rondlu z wodą, zagotuj i gotuj na małym ogniu, aż będzie lekko przezroczysta i miękka, oddzielając jeden arkusz na raz.
3. Ugotowane liście kapusty włożyć do miski, ostudzić i pokroić
grube żyły.
4. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce i spasować na
olej roślinny przez 10 minut.
5. Wymieszaj podsmażone warzywa z gotowanym ryżem i ostudź.
6. Przełóż mięso z kurczaka przez maszynę do mięsa.
7. Połącz mielonego kurczaka z warzywami, dodaj jajko, sól i dodaj Prec do smaku. Masę dokładnie zagnieść.
8. Zawiń jedną łyżkę masy w przygotowane liście kapusty, uformuj gołąbki i włóż do rondla, kładąc kilka liści kapusty na dnie.
9. Wymieszaj śmietanę z sokiem pomidorowym, dodaj sól do smaku do sosu i zalej nim
gołąbki na patelni. Dodaj trochę wody, posyp przyprawami i gotuj pod przykryciem.
10. Gotuj gołąbki z mielonego kurczaka na małym ogniu przez 30 minut od momentu wrzenia.
11. Gołąbki z kurczakiem podawać na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal / 100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g