Gołąbki z kurczakiem

pyszne gołąbki z mielonego kurczaka to świetna gorąca przekąska! Gołąbki z kurczakiem to danie na ucztę, a także do codziennego menu. Mięso na gołąbki nadaje się z dowolnej części kurczaka. Takie gołąbki są delikatniejsze w smaku niż z wołowiną lub wieprzowiną, zwłaszcza jeśli mięso mielone jest gotowane z fileta. Ponadto gołąbki z kurczakiem są bardziej ekonomiczne niż z innymi rodzajami mięsa. Gołąbki podaje się na gorąco, jako drugie danie, z warzywami lub sałatką. Gołąbki można również polać sosem.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 55 % 11 g
90 kcal
IG: 40 / 60 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Opłucz ryż, zalej 2 szklankami wody i gotuj do połowy.
2. W główce kapusty Wytnij łodygę, aby liście można było łatwo oddzielić. Zanurz główkę kapusty w rondlu z wodą, zagotuj i gotuj na małym ogniu, aż będzie lekko przezroczysta i miękka, oddzielając jeden arkusz na raz.
3. Ugotowane liście kapusty włożyć do miski, ostudzić i pokroić
grube żyły.
4. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce i spasować na
olej roślinny przez 10 minut.
5. Wymieszaj podsmażone warzywa z gotowanym ryżem i ostudź.
6. Przełóż mięso z kurczaka przez maszynę do mięsa.
7. Połącz mielonego kurczaka z warzywami, dodaj jajko, sól i dodaj Prec do smaku. Masę dokładnie zagnieść.
8. Zawiń jedną łyżkę masy w przygotowane liście kapusty, uformuj gołąbki i włóż do rondla, kładąc kilka liści kapusty na dnie.
9. Wymieszaj śmietanę z sokiem pomidorowym, dodaj sól do smaku do sosu i zalej nim
gołąbki na patelni. Dodaj trochę wody, posyp przyprawami i gotuj pod przykryciem.
10. Gotuj gołąbki z mielonego kurczaka na małym ogniu przez 30 minut od momentu wrzenia.
11. Gołąbki z kurczakiem podawać na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal / 100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy