zapiekanka z rożkami

aromatyczna i soczysta zapiekanka pod delikatnym sosem i serem! Zapiekanka z rożkami to łatwe do przygotowania danie, które smakuje bardzo podobnie do lasagne. Eksperymenty z rodzajem mięsa mielonego pomogą za każdym razem uzyskać inne danie. Smaczna i sycąca, zapewnia pełny obiad i nie wymaga dodatkowych posiłków.
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 35 % 7 g
124 kcal
IG: 17 / 67 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Podgrzej patelnię, dodaj olej roślinny i usmaż cebulę. Powinien rozjaśnić się, stać się miękki, a na końcu uzyskać przyjemny złoty kolor.

pomidory mogą być używane świeże lub we własnym soku. W każdym razie usuń z nich skórę i ugniataj widelcem. Nadmiar soku nie jest spuszczany, pozwoli zapiekance stać się bardziej miękka.

farsz do zapiekanki można użyć dowolnego. Tradycyjne Połączenie wieprzowiny i wołowiny jest idealne. W razie potrzeby możesz zastąpić część kurczakiem lub indykiem. Zakup gotowego mięsa mielonego pomoże przyspieszyć ten proces, ale możesz go ugotować samodzielnie. Aby to zrobić, umyj świeże mięso, pokrój na kawałki i posiekaj w maszynce do mięsa.

dodaj gotowe mięso mielone do już usmażonej cebuli, posiekaj szpatułką, aby kawałki były małe i smaż mięso mielone do miękkości. W tym procesie dodaj sól i czarny pieprz.

dodaj rozgniecione pomidory, wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.

podczas przygotowywania składnika mięsnego zajmiemy się sosem beszamelowym. W głębokim rondlu rozpuść masło. Gdy stanie się płynny, dodaj mąkę, szybko wymieszaj łyżką lub szpatułką, aby nie powstały grudki.

nie przestając mieszać, smażyć przez 2-3 minuty i wlać mleko cienkim strumieniem. Wymieszaj, możesz użyć trzepaczki, aby wykluczyć grudki i doprowadzić do wrzenia. Gotuj sos na małym ogniu, aż będzie gęsty, jak ciasto na naleśniki. W tym procesie dodaj sól i pieprz.

gotuj rogi do miękkości w osolonej wodzie. Gdy makaron będzie gotowy, wrzuć go do durszlaka i spłucz.

zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce i zacznij formować zapiekankę. Rozłóż makaron na dnie formy i polej go połową sosu beszamelowego. Następną warstwą rozprowadzamy mięso mielone, wyrównujemy i zalewamy pozostałym sosem.

posyp zapiekankę serem i wyślij do piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wszystkie produkty zostały wcześniej ugotowane, więc gdy tylko ser zostanie upieczony i nabierze złotej skórki, możesz wyjąć zapiekankę, ozdobić ją świeżymi ziołami i podać do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rożki Makaronowe - 329   kcal/100g

Podobne przepisy