skład / składniki
metoda gotowania
obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Podgrzej patelnię, dodaj olej roślinny i usmaż cebulę. Powinien rozjaśnić się, stać się miękki, a na końcu uzyskać przyjemny złoty kolor.
pomidory mogą być używane świeże lub we własnym soku. W każdym razie usuń z nich skórę i ugniataj widelcem. Nadmiar soku nie jest spuszczany, pozwoli zapiekance stać się bardziej miękka.
farsz do zapiekanki można użyć dowolnego. Tradycyjne Połączenie wieprzowiny i wołowiny jest idealne. W razie potrzeby możesz zastąpić część kurczakiem lub indykiem. Zakup gotowego mięsa mielonego pomoże przyspieszyć ten proces, ale możesz go ugotować samodzielnie. Aby to zrobić, umyj świeże mięso, pokrój na kawałki i posiekaj w maszynce do mięsa.
dodaj gotowe mięso mielone do już usmażonej cebuli, posiekaj szpatułką, aby kawałki były małe i smaż mięso mielone do miękkości. W tym procesie dodaj sól i czarny pieprz.
dodaj rozgniecione pomidory, wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
podczas przygotowywania składnika mięsnego zajmiemy się sosem beszamelowym. W głębokim rondlu rozpuść masło. Gdy stanie się płynny, dodaj mąkę, szybko wymieszaj łyżką lub szpatułką, aby nie powstały grudki.
nie przestając mieszać, smażyć przez 2-3 minuty i wlać mleko cienkim strumieniem. Wymieszaj, możesz użyć trzepaczki, aby wykluczyć grudki i doprowadzić do wrzenia. Gotuj sos na małym ogniu, aż będzie gęsty, jak ciasto na naleśniki. W tym procesie dodaj sól i pieprz.
gotuj rogi do miękkości w osolonej wodzie. Gdy makaron będzie gotowy, wrzuć go do durszlaka i spłucz.
zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce i zacznij formować zapiekankę. Rozłóż makaron na dnie formy i polej go połową sosu beszamelowego. Następną warstwą rozprowadzamy mięso mielone, wyrównujemy i zalewamy pozostałym sosem.
posyp zapiekankę serem i wyślij do piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wszystkie produkty zostały wcześniej ugotowane, więc gdy tylko ser zostanie upieczony i nabierze złotej skórki, możesz wyjąć zapiekankę, ozdobić ją świeżymi ziołami i podać do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal / 100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rożki Makaronowe - 329 kcal/100g