skład / składniki
metoda gotowania
zagotuj wodę. W trakcie procesu myjemy ryż pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Ryż wkładamy do wrzącej wody, mieszamy i gotujemy pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez 15 minut.
gdy ryż jest dobrze ugotowany, a woda tylko lekko go przykryje, dodaj sól, szafran i dobrze wymieszaj, aż przyprawy zostaną równomiernie rozłożone. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Czas jest orientacyjny, gotuj, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta.
gdy ryż osiągnie gotowość, podgrzej patelnię oliwą z oliwek. Wlej oba rodzaje rodzynek, suszonych moreli i suszonych śliwek. Wskazane jest krojenie dużych suszonych owoców, pęcznieją w całości, będą wyglądać zbyt duże i nie będą apetyczne. Suszone morele i suszone śliwki najlepiej pokroić w paski.
smaż suszone owoce przez kilka minut. Nie powinny uzyskać Skórki ani zmniejszyć objętości, po prostu rozgrzać się i namoczyć w oliwie z oliwek.
dodaj suszone owoce wraz ze wszystkimi olejami roślinnymi do ryżu, dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić suszone owoce. Ryż do tego czasu jest już w pełni gotowy, jest miękki i kruchy, natychmiast po połączeniu danie jest gotowe do podania, ale dla lepszego nasycenia ryżu olejem i pęcznienia suszonych owoców lepiej trzymać gotowy pilaw pod zamkniętą pokrywką przez kolejne 5-10 minut.
ułóż gotowy ryż na talerzach i podawaj. To danie z pewnością spodoba się nie tylko dorosłym, ale także dzieciom, a także będzie doskonałą opcją dla chudego lub dietetycznego menu.
pilaw z suszonymi owocami można przechowywać w lodówce i podawać na zimno, więc nie jest gorszy niż świeżo przygotowana wersja Dania. Ta możliwość może znacznie skrócić czas przygotowania śniadania w dowolnym dniu roboczym.
smacznego! Dobry humor!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g