Zupa z kurczaka i kwaśnej śmietany

Oceń idealne pierwsze danie dla całej rodziny! Możesz urozmaicić zwykłą zupę z kurczaka z warzywami, zastępując płatki zbożowe lub makaron kluskami z ciasta. Pierogi są robione w 5 minut, ale taka zupa z pewnością zachwyci i zaskoczy Twoją rodzinę, zwłaszcza jeśli wcześniej nie próbowali czegoś takiego.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 50 % 5 g
52 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki bulionu i zupy. Aby uzyskać bogatszą i bardziej satysfakcjonującą zupę, lepiej wziąć mięso z kurczaka na kości. Miałem jeden filet z kurczaka i kość z połowy kurczaka z resztkami mięsa. Możesz użyć połowy piersi z kurczaka z kością lub ud i podudzia na kości. Jeśli potrzebujesz bardziej dietetycznej opcji, lepiej zatrzymać się na piersi z kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelnię włożyć kurczaka, cebulę (moja cebula była duża, więc położyłam tylko połowę) i szczyptę soli. Kiedy solić zupę? Zwykle zupa jest solona na samym końcu, ale radzę dodać sól do bulionu, ponieważ przyspiesza uwalnianie białka z mięsa i pojawienie się piany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij wszystko wodą. Ile wziąć wody? W zależności od pożądanej gęstości, biorąc pod uwagę gotowanie, można zmieniać ilość wody od 2,5 do 3 litrów. Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i gotuj kurczaka, usuwając pianę, około 1 godziny. Gdy piana zostanie usunięta z bulionu, stanie się jaśniejsza i bardziej przejrzysta. Ponadto wszystkie szkodliwe substancje są usuwane wraz z pianką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie zdejmij bulion z ognia. Wyjmij kurczaka z bulionu i oddziel mięso od kości. Wyrzuć kości i cebulę. I pokrój mięso na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bulion przecedzić przez sito do czystego rondla. Jeśli osad pozostanie na dnie garnka podczas odcedzania, nie trzeba go odcedzać. Włóż garnek z bulionem do ognia i ponownie zagotuj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak pokroić ziemniaki? Obierz ziemniaki i pokrój je w średnią kostkę. Więc nie gotuje się i będzie wygodnie jeść.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej lub średniej tarce. Starte marchewki uwalniają więcej soku do bulionu i stają się smaczniejsze. To oczywiście nie jedyny sposób: wielu lubi kroić marchewki w plasterki, kostki, paski itp.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ziemniaki, marchewkę i posiekane mięso z kurczaka do bulionu. Dodaj liście laurowe. Gotuj zupę, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu przez około 20 minut, aż warzywa się ugotują. Starte marchewki gotują się szybko,ale ziemniaki muszą smakować.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas gotowania zupy przygotuj ciasto na pierogi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Masło najpierw rozpuść i ostudź. Do pierogów potrzebujesz stopionego masła, aby wraz z żółtkiem i kwaśną śmietaną było wystarczająco dużo wilgoci do wyrabiania ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj śmietanę, żółtko i schłodzone stopione masło do mąki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagnieść strome, lekko lepkie ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odrywając małe kawałki ciasta rękami (lub łyżeczką), włóż gnocchi do garnka z zupą. Wymieszaj, aby gnocchi nie przykleiły się do dna i lub do siebie nawzajem. Sól, pieprz zupę i gotuj przez kolejne 8-10 minut, mieszając. Na początku surowe, ciężkie gnocchi opadną na dno, ale gdy będą gotowe, wypłyną na powierzchnię. Gdy wszystkie gnocchi się pojawią, zupa jest gotowa.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Usuń gotową zupę z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie wlej do talerzy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy