skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Liczba jajek w przepisie jest podana losowo. Możesz użyć mniejszej ilości lub wziąć ich więcej. Do gotowania potrzebujemy samych jajek, jasnych papierowych serwetek z pięknymi rysunkami, nożyczek do manicure, pędzla do rysowania i brokatu do woli.
Krok 2:
Jeśli używasz jajek z lodówki, należy je zalać zimną wodą i ustawić na wolnym ogniu, aby woda stopniowo się podgrzewała(przyczynia się to do tego, że skorupa pozostaje nienaruszona i nie pęka). Gdy zawartość garnka jest gorąca, ogień można maksymalnie zagotować, doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć kuchenkę do średniej i gotować jajka przez około 15-20 minut. Spuścić wodę i schłodzić jajka.
Krok 3:
Przygotuj resztę. Wytnij fragmenty z serwetek za pomocą małych nożyczek. Mogą to być kwiaty, serca, gałązki, ptaki i tak dalej.
Krok 4:
Zwykle chusteczki mają trzy lub cztery warstwy. Musimy oddzielić górną warstwę ze wzorem od reszty, będziemy jej potrzebować w przyszłości.
Krok 5:
Rozbij jedno surowe jajko i oddziel białko od żółtka. Potrzebujemy białka, będzie to rodzaj kleju spożywczego.
Krok 6:
Dołącz rysunek do jajka. Zanurz suchy pędzel w białku jaja, a następnie przeciągnij pędzlem na papierowy kwiat na jajku(jak na zdjęciu). Nie zaleca się wykonywania tego samego miejsca kilka razy, cienka serwetka może się rozerwać lub zebrać w stos.
Krok 7:
W ten sposób postępuj ze wszystkimi jajkami i wyciętym materiałem. Pozostaw jajka do wyschnięcia białka na serwetkach (zajmie to około 5 minut).
Krok 8:
Na tym możesz zakończyć dekorację, a następnie ozdobić jajka brokatem pasującym kolorem do wklejonych fragmentów. Możesz użyć brokatu na płynnym kleju.
Krok 9:
Lub suche cekiny, które można przykleić do wzoru za pomocą tego samego białka.
Krok 10:
Pozostaw jajka ponownie, aż rysunek wyschnie. Nasze piękno jest gotowe!
lepiej jest używać białych jaj, aby rysunek na nich wyglądał jaśniej i kolorowo.
Wesołych Świąt!
i
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g