skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej cukier do rondla, umieść na małym ogniu, pozwól mu się stopić. Kiedy masa karmelowa zacznie pojawiać się na krawędziach - oznacza to, że cukier już zaczął się topić, masę należy wymieszać silikonową lub drewnianą szpatułką, aby kryształy szybko się stopiły, a karmel się nie przypalił. Gdy karmel stanie się jednorodny i nabierze pięknego bursztynowego koloru, usuń patelnię z ognia.
2. Równolegle z cukrem wlej śmietanę do osobnego małego rondla, a także wyślij na bardzo mały ogień. Śmietana nie powinna się gotować, a tym bardziej gotować! Muszą być doprowadzone do stanu gorącego i nie więcej.
3. Właśnie usunęliśmy rondel z karmelem z ognia, natychmiast wlej do niego gorącą śmietanę cienkim strumieniem, ciągle mieszając masę (w tym procesie masa będzie skwierczeć i skwarkować - wszystko jest w porządku, tak powinno być).
4. Rozłóż masło w powstałym miękkim karmelu i dokładnie wymieszaj.
to wszystko, karmel jest gotowy!
Zastosuj smakołyk do różnych deserów, polej nim naleśniki i naleśniki, podawaj z lodami-tak, cokolwiek chcesz!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g