miękki karmel na śmietanie z masłem

niesamowity słodki sos to przysmak dla smakoszy! Miękki kremowy karmel-masthev słodycze takie jak ja)) dzisiaj podzielę się z Tobą doskonałym przepisem, dzięki któremu taki karmel może pochwalić się na twoim stole!
KalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 30 % 22 g
węglowodany 69 % 51 g
407 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Wlej cukier do rondla, umieść na małym ogniu, pozwól mu się stopić. Kiedy masa karmelowa zacznie pojawiać się na krawędziach - oznacza to, że cukier już zaczął się topić, masę należy wymieszać silikonową lub drewnianą szpatułką, aby kryształy szybko się stopiły, a karmel się nie przypalił. Gdy karmel stanie się jednorodny i nabierze pięknego bursztynowego koloru, usuń patelnię z ognia.

2. Równolegle z cukrem wlej śmietanę do osobnego małego rondla, a także wyślij na bardzo mały ogień. Śmietana nie powinna się gotować, a tym bardziej gotować! Muszą być doprowadzone do stanu gorącego i nie więcej.

3. Właśnie usunęliśmy rondel z karmelem z ognia, natychmiast wlej do niego gorącą śmietanę cienkim strumieniem, ciągle mieszając masę (w tym procesie masa będzie skwierczeć i skwarkować - wszystko jest w porządku, tak powinno być).

4. Rozłóż masło w powstałym miękkim karmelu i dokładnie wymieszaj.

to wszystko, karmel jest gotowy!

Zastosuj smakołyk do różnych deserów, polej nim naleśniki i naleśniki, podawaj z lodami-tak, cokolwiek chcesz!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy