skład / składniki
gotowanie krok po kroku
żurawina jest bardzo przydatną jagodą dla zdrowia ludzkiego, która zawiera ogromną ilość witamin i składników odżywczych.
istnieją badania, według których żurawina jest jednym z najbardziej niezbędnych pokarmów dla ludzkiego organizmu. Stosowanie żurawiny zwiększa odporność organizmu na przeziębienia, ma pozytywny wpływ na zdrowie naczyń krwionośnych.
korzyści z żurawiny są nieocenione dla osób cierpiących na różne dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
oczywiście przed użyciem żurawiny do celów leczniczych konieczna jest wcześniejsza konsultacja z lekarzem.
dżem żurawinowy to jednak przede wszystkim pyszny deser.
jagody żurawiny są myte, sortowane.
w emaliowanej misce gotuj syrop cukrowy z mieszanki wody i cukru, ciągle mieszając.
gdy syrop jest gotowy-dodaj jagodę i gotuj do miękkości.
aby poprawić smak dżemu, możesz dodać 200 gramów jabłek i 50 gramów obranych orzechów.
gotowy dżem żurawinowy przygotowany według tego przepisu jest nadal gorący w czystych, suchych słoikach.
zaleca się Przechowywanie dżemu żurawinowego w ciemnym, chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g