dżem żurawinowy z dodatkiem wody

świetny deser bogaty w witaminę C będzie niezbędny na przeziębienie. Łatwość przygotowania Kolejny przepis na bardzo smaczny i zdrowy przysmak – dżem żurawinowy.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 51 g
201 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Postanowiłam dodać orzechy

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier do wody

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Syrop powinien się zagotować

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jagody

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj orzechy pod koniec gotowania

  6. Krok 6:

    Krok 6.

żurawina jest bardzo przydatną jagodą dla zdrowia ludzkiego, która zawiera ogromną ilość witamin i składników odżywczych.
istnieją badania, według których żurawina jest jednym z najbardziej niezbędnych pokarmów dla ludzkiego organizmu. Stosowanie żurawiny zwiększa odporność organizmu na przeziębienia, ma pozytywny wpływ na zdrowie naczyń krwionośnych.
korzyści z żurawiny są nieocenione dla osób cierpiących na różne dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
oczywiście przed użyciem żurawiny do celów leczniczych konieczna jest wcześniejsza konsultacja z lekarzem.
dżem żurawinowy to jednak przede wszystkim pyszny deser.
jagody żurawiny są myte, sortowane.
w emaliowanej misce gotuj syrop cukrowy z mieszanki wody i cukru, ciągle mieszając.
gdy syrop jest gotowy-dodaj jagodę i gotuj do miękkości.
aby poprawić smak dżemu, możesz dodać 200 gramów jabłek i 50 gramów obranych orzechów.
gotowy dżem żurawinowy przygotowany według tego przepisu jest nadal gorący w czystych, suchych słoikach.
zaleca się Przechowywanie dżemu żurawinowego w ciemnym, chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy