tłuczone młode ziemniaki z masłem na mleku

gotuje się szybko, idealny dodatek do mięsa! Puree ziemniaczane, mniam mniam.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 73 % 11 g
73 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

dokładnie spłucz każdy ziemniak pod bieżącą wodą. Następnie gotuj ziemniaki, aż będą całkowicie ugotowane.

jak tylko się ugotuje, spuść wodę i ugniataj ziemniaki, aż będą grubo tłuczone. Trochę soli i pieprzu, dodaj masło i mleko.

czekamy, aż masło się rozpuści i ponownie ugniatamy ziemniaki. Podczas serwowania, w razie potrzeby, posyp puree świeżym posiekanym koperkiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Młode ziemniaki - 61   kcal/100g

Podobne przepisy