tłuczone młode ziemniaki z masłem na mleku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
dokładnie spłucz każdy ziemniak pod bieżącą wodą. Następnie gotuj ziemniaki, aż będą całkowicie ugotowane.
jak tylko się ugotuje, spuść wodę i ugniataj ziemniaki, aż będą grubo tłuczone. Trochę soli i pieprzu, dodaj masło i mleko.
czekamy, aż masło się rozpuści i ponownie ugniatamy ziemniaki. Podczas serwowania, w razie potrzeby, posyp puree świeżym posiekanym koperkiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Młode ziemniaki - 61 kcal/100g