Gnocchi ziemniaczane z kurczakiem

pyszne, proste i szybkie. Alternatywa dla tłuczonych ziemniaków. Gnocchi to włoskie danie. Przypomina pierogi lub pierogi, tylko że nie są wykonane ze zwykłego ciasta, ale z ziemniaków. Gnocchi są tak proste w przygotowaniu, że nawet dziecko poradzi sobie z ich przygotowaniem.
Ir_naAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 63 % 22 g
151 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ziemniaki zostały dobrze umyte z brudu i ugotowane w osolonej wodzie do miękkości.Gotowe ziemniaki w mundurze, obrane ze skóry i starte na drobnej tarce. Filet z kurczaka był dobrze umyty pod bieżącą wodą i gotowany.Ugotowany filet z kurczaka drobno posiekany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połączyłem drobno starte ziemniaki i drobno posiekany filet z kurczaka. Dodano do nich dwa jajka, 150 g przesianej mąki, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Wszystkie składniki są dobrze wymieszane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłożyć mieszaninę na posypanej mąką powierzchni i podzielić na części, aby ciasto było wygodne w pracy. Z każdego kawałka ciasta rozwałkowałem kiełbasę i pokroiłem na małe kawałki. Zwiń każdy kawałek w kulkę i zrób palec w środku dołu, za każdym razem zanurzając palec w mące, aby ciasto się nie przykleiło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotowałem gnocchi we wrzącej osolonej wodzie do smaku z dodatkiem oleju roślinnego, aby się nie sklejały. Gotowałem przez 1,5-2 minuty, aż się pojawiły. Gotowane gnocchi pozostawiono na talerzu bez przykrycia, aby trochę wyschły z wody, pozwoli to delikatnie je usmażyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po ugotowaniu gnocchi usmażono na złoty kolor z obu stron na oleju roślinnym na rozgrzanej patelni. Podczas smażenia dodałem trochę masła (daje orzechowy smak). Ważne! Nie obracaj od razu gnocchi na patelni, pozwól im się trochę zrumienić, bo się rozpadną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po upieczeniu gnocchi są gotowe. Podawaj je na gorąco. Mięso z kurczaka można bezpiecznie zastąpić dowolnym innym lub zastąpić smażonymi grzybami. Po usmażeniu nie można posypać serem, ale po prostu doprawić smażoną cebulą. Mam nadzieję, że ci się spodoba. Smacznego!

Gnocchi ziemniaczane to włoskie pierogi lub nasze leniwe pierogi. Przygotowywane są bardzo prosto z najbardziej zwykłych produktów. Możesz gotować bez jajek i filetów z kurczaka, co pozwoli im cieszyć się nawet na czczo.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy