skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ziemniaki zostały dobrze umyte z brudu i ugotowane w osolonej wodzie do miękkości.Gotowe ziemniaki w mundurze, obrane ze skóry i starte na drobnej tarce. Filet z kurczaka był dobrze umyty pod bieżącą wodą i gotowany.Ugotowany filet z kurczaka drobno posiekany.
Krok 2:
Połączyłem drobno starte ziemniaki i drobno posiekany filet z kurczaka. Dodano do nich dwa jajka, 150 g przesianej mąki, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Wszystkie składniki są dobrze wymieszane.
Krok 3:
Rozłożyć mieszaninę na posypanej mąką powierzchni i podzielić na części, aby ciasto było wygodne w pracy. Z każdego kawałka ciasta rozwałkowałem kiełbasę i pokroiłem na małe kawałki. Zwiń każdy kawałek w kulkę i zrób palec w środku dołu, za każdym razem zanurzając palec w mące, aby ciasto się nie przykleiło.
Krok 4:
Ugotowałem gnocchi we wrzącej osolonej wodzie do smaku z dodatkiem oleju roślinnego, aby się nie sklejały. Gotowałem przez 1,5-2 minuty, aż się pojawiły. Gotowane gnocchi pozostawiono na talerzu bez przykrycia, aby trochę wyschły z wody, pozwoli to delikatnie je usmażyć.
Krok 5:
Po ugotowaniu gnocchi usmażono na złoty kolor z obu stron na oleju roślinnym na rozgrzanej patelni. Podczas smażenia dodałem trochę masła (daje orzechowy smak). Ważne! Nie obracaj od razu gnocchi na patelni, pozwól im się trochę zrumienić, bo się rozpadną.
Krok 6:
Po upieczeniu gnocchi są gotowe. Podawaj je na gorąco. Mięso z kurczaka można bezpiecznie zastąpić dowolnym innym lub zastąpić smażonymi grzybami. Po usmażeniu nie można posypać serem, ale po prostu doprawić smażoną cebulą. Mam nadzieję, że ci się spodoba. Smacznego!
Gnocchi ziemniaczane to włoskie pierogi lub nasze leniwe pierogi. Przygotowywane są bardzo prosto z najbardziej zwykłych produktów. Możesz gotować bez jajek i filetów z kurczaka, co pozwoli im cieszyć się nawet na czczo.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g