koreańska zupa Kuksi z kurczakiem

zimna koreańska zupa z makaronem i surowymi warzywami. Niezwykła, ale bardzo smaczna zupa na bulionie mięsnym, która zawiera makaron, mięso, omlet i dużo warzyw. Zupa bardziej przypomina sałatkę, jest gęsta i składa się z wielu składników, które są układane pojedynczo i nie mieszają się podczas serwowania. To danie ugotowałam z filetem z kurczaka, ale można z cielęciną, indykiem.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 15 % 2 g
węglowodany 46 % 6 g
57 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj cały zestaw składników dla cooksi po koreańsku na liście. Filet z kurczaka, warzywa, moje warzywa, obieramy marchewkę z cebuli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj bulion, w tym celu napełnij filet z kurczaka 1,5 l wody i podpal patelnię. Gdy woda się zagotuje, usuń pianę, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie przygotuj smażone warzywa. Aby to zrobić, pokrój cebulę w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki w trzech małych słomkach na koreańskiej tarce do marchwi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię, rozłóż marchewkę i cebulę, dodaj Koreańskie przyprawy do marchwi i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, aż będą miękkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 5 minutach wyciśnij czosnek do marchwi przez prasę, wymieszaj i wyłącz ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Marchewki smażone z cebulą i czosnkiem układamy na talerzu i pozostawiamy do ostygnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ugotuj omlet. Rozbij jajka do miski, dodaj szczyptę soli i lekko ubij, aż będą gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej masę omletową na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem roślinnym i smaż cienkie omlety, takie jak naleśniki, na średnim ogniu przez około minutę z każdej strony. Dwa jajka tworzą 2 cienkie omlety.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie obracamy omlety w tuby.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Omlety zwinięte w tuby kroimy w poprzek-okazuje się długi makaron.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W tym czasie gotowano filet z kurczaka i bulion, wyjmujemy patelnię z pieca, wyjmujemy filet z bulionu i przenosimy na talerz, aby ostygł.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przez 3 minuty gotuj spaghetti w osolonej wodzie, a następnie wrzuć do durszlaka i spłucz zimną przegotowaną wodą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie przygotujemy warzywa, które trafiają do zupy na surowo. Drobno posiekaj kapustę, jak na sałatkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej sos sojowy i ocet do posiekanej kapusty i wymieszaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podobnie jak marchewka, posiekaj ogórek na cienkie paski.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Drobno posiekaj wszystkie warzywa: koperek, bazylię, kolendrę i zieloną cebulę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pokrój pomidora na małe kawałki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowany filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę lub plasterki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Teraz zaczynamy rozkładać cooksy na porcje. Bierzemy głębokie talerze do zupy i do każdego kładziemy spaghetti na dnie. Połóż kawałki mięsa na spaghetti.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Posyp mięso i spaghetti ziołami i zalej bulionem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    A teraz resztę składników układamy w osobne stosy, wypełniając talerz do góry. Nie mieszaj. Posyp sezamem i ziołami na wierzchu. Cooksi po koreańsku jest gotowy, podajemy go natychmiast na stole jako zimną przekąskę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy