skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. W małym rondelku odłóż cukier, wodę i goździki, podpal i zagotuj.
Krok 2:
Gotuj Likier cukrowo-goździkowy przez 15 minut po ugotowaniu, zdejmij z ognia i pozwól mu lekko ostygnąć. Pomarańcze umieścić w durszlaku, parzyć wrzącą wodą i wytrzeć do sucha.
Krok 3:
Użyj noża lub obieraczki do warzyw, aby usunąć skórkę z pomarańczy. Umieść skórkę w syropie cukrowo-goździkowym. Pokrój pomarańcze na pół i wyciśnij sok do syropu. Wszystko dobrze wymieszaj i wlej wódkę. Pozostaw alkohol do zaparzenia na 1 dzień, mieszaj, jeśli to możliwe, co 2-3 godziny.
Krok 4:
Po dniu przecedzić Likier przez sito i wlać do karafki do podania. Z podanej ilości składników uzyskuje się 700 ml aromatycznego likieru.
Krok 5:
Likier pomarańczowo-goździkowy jest gotowy! Miłej zabawy!
likiery są prawdopodobnie najliczniejszym "oddziałem" wśród alkoholi: do tej pory jest ich co najmniej pięciuset gatunków, z których każdy ma niepowtarzalny smak i aromat. Takie bogactwo asortymentu tłumaczy się po prostu: podstawą likieru mogą być dowolne jagody, owoce, ich skórki, zioła, nasiona, orzechy, korzenie, a nawet kwiaty. Nic dziwnego, że każdego roku rzędy półek ze "słodkimi" butelkami są uzupełniane o coraz więcej "gości". Cóż, ich nasycona zawartość zapewnia specjalna technologia produkcji, podczas której powyższe składniki są podawane lub moczone w alkoholu przez kilka tygodni do sześciu miesięcy, a następnie słodzone cukrem, glukozą lub miodem. Na smak, jakość i cenę napoju wpływa przede wszystkim rodzaj użytego alkoholu. Pierwsze Likiery pojawiły się pod koniec XVII wieku i zostały wykonane przez mnichów włoskich i francuskich – ludzi dalekich od picia alkoholu. Faktem jest, że w tamtych czasach napoje te pełniły rolę leków. Nawiasem mówiąc, udało się to z powodzeniem, ponieważ duchowni nie robili ich z owoców i jagód, ale z ziół leczniczych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g