Likier pomarańczowo-goździkowy

pyszny i aromatyczny Likier na każdym świątecznym stole. Jeśli do wakacji pozostało kilka dni, a wszystkie domowe zapasy zostały już wypite, na ratunek przychodzą Likiery i koktajle błyskawiczne. Likier pomarańczowo-goździkowy należy właśnie do takich, przygotujemy!
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 17 g
155 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. W małym rondelku odłóż cukier, wodę i goździki, podpal i zagotuj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj Likier cukrowo-goździkowy przez 15 minut po ugotowaniu, zdejmij z ognia i pozwól mu lekko ostygnąć. Pomarańcze umieścić w durszlaku, parzyć wrzącą wodą i wytrzeć do sucha.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Użyj noża lub obieraczki do warzyw, aby usunąć skórkę z pomarańczy. Umieść skórkę w syropie cukrowo-goździkowym. Pokrój pomarańcze na pół i wyciśnij sok do syropu. Wszystko dobrze wymieszaj i wlej wódkę. Pozostaw alkohol do zaparzenia na 1 dzień, mieszaj, jeśli to możliwe, co 2-3 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po dniu przecedzić Likier przez sito i wlać do karafki do podania. Z podanej ilości składników uzyskuje się 700 ml aromatycznego likieru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Likier pomarańczowo-goździkowy jest gotowy! Miłej zabawy!

likiery są prawdopodobnie najliczniejszym "oddziałem" wśród alkoholi: do tej pory jest ich co najmniej pięciuset gatunków, z których każdy ma niepowtarzalny smak i aromat. Takie bogactwo asortymentu tłumaczy się po prostu: podstawą likieru mogą być dowolne jagody, owoce, ich skórki, zioła, nasiona, orzechy, korzenie, a nawet kwiaty. Nic dziwnego, że każdego roku rzędy półek ze "słodkimi" butelkami są uzupełniane o coraz więcej "gości". Cóż, ich nasycona zawartość zapewnia specjalna technologia produkcji, podczas której powyższe składniki są podawane lub moczone w alkoholu przez kilka tygodni do sześciu miesięcy, a następnie słodzone cukrem, glukozą lub miodem. Na smak, jakość i cenę napoju wpływa przede wszystkim rodzaj użytego alkoholu. Pierwsze Likiery pojawiły się pod koniec XVII wieku i zostały wykonane przez mnichów włoskich i francuskich – ludzi dalekich od picia alkoholu. Faktem jest, że w tamtych czasach napoje te pełniły rolę leków. Nawiasem mówiąc, udało się to z powodzeniem, ponieważ duchowni nie robili ich z owoców i jagód, ale z ziół leczniczych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy