Sałatka z kurczakiem i ogórkiem kiszonym

obfita i pyszna sałatka z kurczakiem spodoba się wszystkim! Ta sałatka jest godnym substytutem tradycyjnych sałatek mięsnych na świątecznym i codziennym stole. Najtańsze produkty i dobrze zbilansowany smak to cechy charakterystyczne tego dania!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 13 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 5 % 1 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i marynatami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź większe jajka, najlepiej domowe lub co. Ogórki kiszone można zastąpić ogórkami kiszonymi. Ser jest dowolny, ale najlepiej nie miękki, ale twardy i półtwardy, aby można go było zetrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogórki umyć, odciąć & quot; tyłki" i pokroić w drobną kostkę. Zetrzyj ser na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj kurczaka, jeśli masz go na surowo, około 20 minut po ugotowaniu w osolonej wodzie. Następnie schłodzić i pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj jajka na twardo, zwykle 8-10 minut po ugotowaniu. Zalej jajka lodowatą wodą - ta procedura pomoże później łatwo oczyścić je ze skorupy. Pokrój jajka w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj trochę soli do sałatki. Pamiętaj, dodając sól, że majonez jest również dość słony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj majonez. Polecam nie używać majonezu produkowanego Przemysłowo - nie jest zbyt przydatny. Najlepiej, jeśli doprawisz sałatkę domowym majonezem własnej produkcji. Jeśli w ogóle jesteś przeciwnikiem jakiegokolwiek majonezu, całkiem możliwe jest użycie śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu. Miłośnicy zdrowszych potraw mogą doprawić taką sałatkę lekkim jogurtem o naturalnym smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sałatka jest smaczna i samowystarczalna. Nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienny posiłek. Smacznego!

ostatnio, wybierając sałatkę na jakąś uroczystość, wybieram prostsze przepisy z dostępnymi produktami. A ta sałatka zdobyła już miłość wszystkich moich gospodarstw domowych.
na stole noworocznym zastąpiłem Oliviera bez żalu i po prostu gotuję go wystarczająco często na rodzinny obiad lub kolację.
radzę zapisać taki przepis w mojej kulinarnej skarbonce.
smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy