skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i marynatami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź większe jajka, najlepiej domowe lub co. Ogórki kiszone można zastąpić ogórkami kiszonymi. Ser jest dowolny, ale najlepiej nie miękki, ale twardy i półtwardy, aby można go było zetrzeć.
Krok 2:
Ogórki umyć, odciąć & quot; tyłki" i pokroić w drobną kostkę. Zetrzyj ser na średniej tarce.
Krok 3:
Gotuj kurczaka, jeśli masz go na surowo, około 20 minut po ugotowaniu w osolonej wodzie. Następnie schłodzić i pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Ugotuj jajka na twardo, zwykle 8-10 minut po ugotowaniu. Zalej jajka lodowatą wodą - ta procedura pomoże później łatwo oczyścić je ze skorupy. Pokrój jajka w drobną kostkę.
Krok 5:
Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj trochę soli do sałatki. Pamiętaj, dodając sól, że majonez jest również dość słony.
Krok 6:
Dodaj majonez. Polecam nie używać majonezu produkowanego Przemysłowo - nie jest zbyt przydatny. Najlepiej, jeśli doprawisz sałatkę domowym majonezem własnej produkcji. Jeśli w ogóle jesteś przeciwnikiem jakiegokolwiek majonezu, całkiem możliwe jest użycie śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu. Miłośnicy zdrowszych potraw mogą doprawić taką sałatkę lekkim jogurtem o naturalnym smaku.
Krok 7:
Sałatka jest smaczna i samowystarczalna. Nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienny posiłek. Smacznego!
ostatnio, wybierając sałatkę na jakąś uroczystość, wybieram prostsze przepisy z dostępnymi produktami. A ta sałatka zdobyła już miłość wszystkich moich gospodarstw domowych.
na stole noworocznym zastąpiłem Oliviera bez żalu i po prostu gotuję go wystarczająco często na rodzinny obiad lub kolację.
radzę zapisać taki przepis w mojej kulinarnej skarbonce.
smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g