skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przepisie zupa została zrobiona z zestawu do zupy z kurczaka. Możesz użyć dowolnej części kurczaka lub wziąć gotowy bulion. Pierwszym krokiem jest więc umieszczenie kurczaka w rondlu, zalanie zimną wodą, wysłanie do dużego ognia pod zamkniętą pokrywką. Podczas gotowania usuń powstałą pianę dużą łyżką, sól do smaku. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez około 40 minut.
Krok 2:
W tym czasie przygotuj resztę potraw do zupy. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę, spłucz pod bieżącą wodą. Opłucz oliwki z solanki.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki w małe kostki lub małe kostki, jak zwykle. Pokrój marchewki i cebulę ręcznie średniej wielkości.
Krok 4:
Wlej ryż do małej filiżanki i spłucz kilka razy, aż woda będzie czysta.
Krok 5:
Gdy kurczak będzie gotowy, wyjmij mięso z bulionu. Do rondla wyślij pokrojone ziemniaki i ryż. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować, aż ziemniaki będą gotowe(zajmie to około 15-20 minut).
Krok 6:
Podczas gotowania ziemniaków i ryżu ugotuj smażenie. Na patelni rozgrzać olej roślinny. Dodaj cebulę i marchewkę, smaż przez chwilę, aż warzywa będą miały złoty odcień. Określ stopień smażenia według własnego gustu.
Krok 7:
Zrób ogień pod patelnią na maksimum, natychmiast wyślij smażenie, liść laurowy i oliwki do zupy. Po ugotowaniu dodaj drobno posiekane warzywa (pietruszka, koperek lub młoda zielona cebula są dobre). Zdejmij patelnię z ognia. Pozostaw zupę do zaparzenia pod zamkniętą pokrywką przez co najmniej 15-20 minut.
Krok 8:
Wlej gorącą zupę do talerzy. Posyp ziele angielskie według uznania i udekoruj gałązką świeżych ziół. Możesz dodać śmietanę do smaku.
do zupy można dodać zarówno oliwki, jak i oliwki. W razie potrzeby używaj obu produktów.
zasadniczo oliwki i oliwki to owoce tego samego drzewa o różnym stopniu dojrzałości.
zielone owoce są bardziej sprężyste i zawierają mniej oleju, natomiast czarne oliwki są dojrzałymi owocami drzewa oliwnego, są bogatsze i bardziej oleiste.
im dłużej zupa będzie parzona, tym będzie smaczniejsza!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g