Zupa z ryżem i oliwkami

zupa ryżowa w nowy sposób z ciekawymi akcentami! Uwielbiasz oliwki i wszystko, co z nimi związane? Ten przepis jest właśnie dla ciebie! A jeśli podasz zupę ze śmietaną, otrzymasz bardzo ciekawe pierwsze danie!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 36 % 12 g
węglowodany 36 % 12 g
187 kcal
IG: 58 / 42 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przepisie zupa została zrobiona z zestawu do zupy z kurczaka. Możesz użyć dowolnej części kurczaka lub wziąć gotowy bulion. Pierwszym krokiem jest więc umieszczenie kurczaka w rondlu, zalanie zimną wodą, wysłanie do dużego ognia pod zamkniętą pokrywką. Podczas gotowania usuń powstałą pianę dużą łyżką, sól do smaku. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez około 40 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W tym czasie przygotuj resztę potraw do zupy. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę, spłucz pod bieżącą wodą. Opłucz oliwki z solanki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki w małe kostki lub małe kostki, jak zwykle. Pokrój marchewki i cebulę ręcznie średniej wielkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ryż do małej filiżanki i spłucz kilka razy, aż woda będzie czysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy kurczak będzie gotowy, wyjmij mięso z bulionu. Do rondla wyślij pokrojone ziemniaki i ryż. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować, aż ziemniaki będą gotowe(zajmie to około 15-20 minut).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gotowania ziemniaków i ryżu ugotuj smażenie. Na patelni rozgrzać olej roślinny. Dodaj cebulę i marchewkę, smaż przez chwilę, aż warzywa będą miały złoty odcień. Określ stopień smażenia według własnego gustu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zrób ogień pod patelnią na maksimum, natychmiast wyślij smażenie, liść laurowy i oliwki do zupy. Po ugotowaniu dodaj drobno posiekane warzywa (pietruszka, koperek lub młoda zielona cebula są dobre). Zdejmij patelnię z ognia. Pozostaw zupę do zaparzenia pod zamkniętą pokrywką przez co najmniej 15-20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej gorącą zupę do talerzy. Posyp ziele angielskie według uznania i udekoruj gałązką świeżych ziół. Możesz dodać śmietanę do smaku.

do zupy można dodać zarówno oliwki, jak i oliwki. W razie potrzeby używaj obu produktów.

zasadniczo oliwki i oliwki to owoce tego samego drzewa o różnym stopniu dojrzałości.
zielone owoce są bardziej sprężyste i zawierają mniej oleju, natomiast czarne oliwki są dojrzałymi owocami drzewa oliwnego, są bogatsze i bardziej oleiste.

im dłużej zupa będzie parzona, tym będzie smaczniejsza!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy