Tom Kha-tajska zupa na mleku kokosowym

tajska zupa z mlekiem kokosowym z kurczakiem Tom Kha. Pyszna i łatwa w przygotowaniu popularna tajska zupa Tom Kha na mleku kokosowym z kurczakiem. Składniki można łatwo znaleźć w każdym azjatyckim sklepie
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 22 % 2 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

włóż suszoną trawę cytrynową do filtra worek do parzenia herbaty, aby nie musieć majstrować i wyciągać małych kawałków z zupy.

jeśli ty użyj świeżej trawy cytrynowej, po prostu ją grubo posiekaj. Pokrój również korzeń galangalu.

pokrój pierś z kurczaka w dużą kostkę. Grubo posiekaj cebulę. Pieczarki kroimy w kostkę.

pokrój pomidory koktajlowe na pół. Jeśli używasz zwykłego pomidora, usuń z niego skórę i grubo posiekaj.

drobno posiekaj paprykę chili.Pokroiłam też paprykę w plasterki do podania. Jeśli nie chcesz ostrej zupy, w ogóle nie dodawaj papryki.

wlej pół puszki mleka kokosowego do rondla i zagotuj.

Dodaj Tom Kha Pasta i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

wrzucę kurczaka do garnka.
przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.

dodaj pozostałe mleko kokosowe i wlej wodę.
Dodaj trawę cytrynową, korzeń galangalu, liście limonki, pieczarki, cebulę, pomidory i paprykę chili, wyciśnij sok z połowy cytryny

wymieszaj, przykryj i gotuj przez 10 minut

podczas serwowania posyp kolendrą, dodaj chili pieprz według uznania.

Tom Kha Kai to nazwa tajskiej zupy z mlekiem kokosowym z kurczakiem. Jest to jedna z najczęstszych zup, obok zupy Tom Yam. Smak zupy jest słodko-kwaśny i ostry.
nazwa potrawy pochodzi od galangana - tajskiego imbiru. "Tom" oznacza "gotować", co w dosłownym tłumaczeniu można rozumieć jako gotowany imbir. Dla ostrości, bez której nie można sobie wyobrazić Dania, kucharze używają chili, a dla pikantnego aromatu i ostrego smaku kolendry.
stosunkowo niedawno w gotowaniu popularne stało się umieszczanie boczniaków w zupie. Grzyby są przydatnym produktem, który zawiera cały zbilansowany zestaw białek, tłuszczów, węglowodanów, soli mineralnych i witamin. Dzięki wyjątkowej właściwości, że w ogóle nie mają kalorii, są w stanie nasycić i całkowicie zaspokoić głód. Dzięki temu Tom Kha stał się podstawą diety osób, które przestrzegają zdrowej diety, są na diecie i chcą schudnąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal / 100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Trawa cytrynowa - 104   kcal/100g

Podobne przepisy