barszcz z indyka

jeden z najsmaczniejszych i najbardziej satysfakcjonujących pierwszych dań. Barszcz gotowany na bulionie z indyka ma łagodniejszy smak i jest bardziej dietetyczny. Może być stosowany do żywienia dietetycznego, ponieważ samo mięso z indyka należy do produktu dietetycznego.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 43 % 3 g
35 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

najpierw napełnij podudzie indyka zimną wodą, podpal i zagotuj wszystko. Gotuj do miękkości na średnim ogniu, przez godzinę. Nie zapomnij usunąć piany, która pojawi się podczas gotowania.
ugotowane mięso wyjąć z bulionu, pokroić na kawałki i oddzielić od kości. Włóż mięso do odcedzonego bulionu i ponownie podpal.
drobno posiekaj kapustę i dodaj do garnka do mięsa.
obierz warzywa-ziemniaki, buraki, cebulę i marchewkę.
pokrój ziemniaki w kostkę i dodaj do garnka, tuż za kapustą. Gotuj wszystko razem przez 15-20 minut.
zetrzyj marchewki na średniej tarce, drobno posiekaj cebulę. Smażyć posiekaną cebulę i marchewkę z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego przez 2-3 minuty. Wyślij gotową pieczeń na patelnię.
następnie zetrzyj obrane buraki na grubej tarce.
wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż buraki przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy do buraków i smaż wszystko razem jeszcze przez kilka minut.
włóż pieczone buraki do garnka. Natychmiast dodaj posiekany czosnek, liście laurowe i trochę zieleni. Doprowadź wszystko do wrzenia i natychmiast wyłącz. Po prostu nie gotuj, w przeciwnym razie Barszcz straci swój kolor.
zdejmij gotowy barszcz z ognia, przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut.
podawaj gotowy barszcz z odrobiną śmietany.

Ogólnie rzecz biorąc, barszcz można gotować z dowolnego rodzaju mięsa i lushe wszystkiego, aby był na kości. To mięso na kości daje bulionowi ten sam apetyczny i pyszny napar.Aby przygotować barszcz z indyka, możesz wziąć dowolną część ptaka-podudzie, pierś, skrzydła.
aby uzyskać smak w barszczu, podczas gotowania możesz dodać trochę papryki i świeżych pomidorów.
taki barszcz można przygotować każdego dnia. Będzie to świetna opcja pierwszego dania do codziennego menu.
okazuje się bardzo smaczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Podudzie z indyka - 142   kcal/100g

Podobne przepisy