okroshka na wodzie z wołowiną i majonezem

to danie pomoże Ci się ochłodzić i obficie zjeść w upalne lato. Okroshka na majonezie to pyszne i pożywne danie, które Cię zachwyci.
AnuszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 59 % 10 g
węglowodany 18 % 3 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do okroshki na majonezie potrzebujesz wołowiny, ogórków, jajek, ziemniaków, ziół, majonezu, soli, octu, wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj wołowinę (szybciej ugotuje się na małe kawałki)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj ziemniaki i jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj zieleninę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój jajka, ziemniaki i mięso w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Osobno w misce przygotuj sos majonezowy

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!!!

gotuj ziemniaki w mundurze. "Zdejmujemy mundur" i kroimy go w kostkę. Obieramy również ogórki, a także kroimy je w kostkę, podobnie jak jaja kurze, które musimy wcześniej ugotować na twardo. Kostki kiełbasy uzupełniają masę.

posiekaj zielenie. Wlej wszystko do jednej patelni i wymieszaj łyżką. Bierzemy drugą patelnię i przygotowujemy w niej bulion. Łączymy majonez i wodę. Woda powinna być trochę w stosunku do majonezu, zejdzie 5 lub 6 łyżek stołowych. Powinien być schłodzony, ale ugotowany. Mieszaj, aż woda z majonezem całkowicie się połączy i wlej zawartość pierwszej patelni.

na koniec napełnij całą patelnię półtora litra wody, wrzuć 3 łyżki octu i Posol całą sprawę. Delektujemy się chłodną okroshką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy