skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do okroshki na majonezie potrzebujesz wołowiny, ogórków, jajek, ziemniaków, ziół, majonezu, soli, octu, wody.
Krok 2:
Gotuj wołowinę (szybciej ugotuje się na małe kawałki)
Krok 3:
Gotuj ziemniaki i jajka.
Krok 4:
Drobno posiekaj zieleninę
Krok 5:
Pokrój jajka, ziemniaki i mięso w kostkę.
Krok 6:
Krok 7:
Krok 8:
Osobno w misce przygotuj sos majonezowy
Krok 9:
Smacznego!!!
gotuj ziemniaki w mundurze. "Zdejmujemy mundur" i kroimy go w kostkę. Obieramy również ogórki, a także kroimy je w kostkę, podobnie jak jaja kurze, które musimy wcześniej ugotować na twardo. Kostki kiełbasy uzupełniają masę.
posiekaj zielenie. Wlej wszystko do jednej patelni i wymieszaj łyżką. Bierzemy drugą patelnię i przygotowujemy w niej bulion. Łączymy majonez i wodę. Woda powinna być trochę w stosunku do majonezu, zejdzie 5 lub 6 łyżek stołowych. Powinien być schłodzony, ale ugotowany. Mieszaj, aż woda z majonezem całkowicie się połączy i wlej zawartość pierwszej patelni.
na koniec napełnij całą patelnię półtora litra wody, wrzuć 3 łyżki octu i Posol całą sprawę. Delektujemy się chłodną okroshką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g