Quiche Lauren z cheddarem i brokułami na mleku

proste, smaczne i zdrowe danie na śniadanie lub kolację. Quiche Lauren z brokułami nie jest trudne do przygotowania. Jeśli chcesz zaskoczyć i zadowolić bliskich, ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Przydatne i smaczne, z tym wszystkim podawanie jest korzystne dla wszystkich, ponieważ prawie wszyscy kochają ciasta, zwłaszcza takie pachnące i apetyczne. Nawet zagorzali niekochający brokuły mogą zdecydować się na smak ciasta i kto wie?.. Może zmienią zdanie!
ReginaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 36 % 9 g
155 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 35 min

to pyszne i kremowe ciasto jest przygotowywane w dwóch etapach. Najpierw upieczemy podstawę z ciasta kruchego. Więc...

Etap 1.

przesiej mąkę do głębokiej, dużej miski. Masło, które powinno być twarde, dobrze schłodzone, trzy na grubej tarce bezpośrednio do mąki. Następnie wlej lodowatą wodę i bardzo szybko zagniataj ciasto. Ugniatamy go do jednorodności, krótko, wszystko bardzo szybko. Po uformowaniu Koloboka z gotowego ciasta zawijamy go w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na godzinę.

gdy minie określony czas, wyjmujemy ciasto z lodówki, usuwamy folię, przenosimy do głębokiego naczynia do pieczenia o średnicy 24 cm, formujemy boki o wysokości około 2 cm, widelcem lekko nakłuwamy ciasto równomiernie na dnie, wyjmujemy formę z ciastem do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie włącz piekarnik do 200 stopni. Po określonym czasie wyjmujemy formę z ciastem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut.

podczas pieczenia bazy przygotowujemy nadzienie.

Etap 2.

wlej wodę do małego rondla, włóż do niego brokuły(najpierw musisz posortować i umyć). Zamykamy patelnię pokrywką, stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy płyn do wrzenia. Brokuły gotujemy przez 4 minuty, a następnie wrzucamy do durszlaka, spłukujemy zimną przegotowaną wodą i pozostawiamy nadmiar płynu do szkła. Kiedy tak się stanie, brokuły trochę ostygną. Pokrój brokuły na mniejsze gałązki.

w dużym pojemniku wymieszaj jajka, mleko, sól i czarny mielony pieprz. Mieszaj, aż będzie gładka, a następnie dodaj brokuły. Trzy na tarce Cheddar, a także włóż do pojemnika, wszystko wymieszaj.

wyjmij podstawę z piekarnika, zmniejsz ogrzewanie do 190 stopni. Rozłóż nadzienie na podstawie. Przykryj formę warstwą folii i włóż do piekarnika na 35-40 minut, aż nadzienie zostanie upieczone. Czas może być potrzebny mniej więcej w zależności od rodzaju piekarnika. Gdy minie 25 minut od określonego czasu, usuń folię.

wyjmij formę z gotowym ciastem z piekarnika, odstaw na 5 minut i podawaj na gorąco! Jeśli po posiłku pozostaną kawałki ciasta, później można je po prostu podgrzać w kuchence mikrofalowej.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g

Podobne przepisy