skład / składniki
metoda gotowania
to pyszne i kremowe ciasto jest przygotowywane w dwóch etapach. Najpierw upieczemy podstawę z ciasta kruchego. Więc...
Etap 1.
przesiej mąkę do głębokiej, dużej miski. Masło, które powinno być twarde, dobrze schłodzone, trzy na grubej tarce bezpośrednio do mąki. Następnie wlej lodowatą wodę i bardzo szybko zagniataj ciasto. Ugniatamy go do jednorodności, krótko, wszystko bardzo szybko. Po uformowaniu Koloboka z gotowego ciasta zawijamy go w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na godzinę.
gdy minie określony czas, wyjmujemy ciasto z lodówki, usuwamy folię, przenosimy do głębokiego naczynia do pieczenia o średnicy 24 cm, formujemy boki o wysokości około 2 cm, widelcem lekko nakłuwamy ciasto równomiernie na dnie, wyjmujemy formę z ciastem do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie włącz piekarnik do 200 stopni. Po określonym czasie wyjmujemy formę z ciastem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut.
podczas pieczenia bazy przygotowujemy nadzienie.
Etap 2.
wlej wodę do małego rondla, włóż do niego brokuły(najpierw musisz posortować i umyć). Zamykamy patelnię pokrywką, stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy płyn do wrzenia. Brokuły gotujemy przez 4 minuty, a następnie wrzucamy do durszlaka, spłukujemy zimną przegotowaną wodą i pozostawiamy nadmiar płynu do szkła. Kiedy tak się stanie, brokuły trochę ostygną. Pokrój brokuły na mniejsze gałązki.
w dużym pojemniku wymieszaj jajka, mleko, sól i czarny mielony pieprz. Mieszaj, aż będzie gładka, a następnie dodaj brokuły. Trzy na tarce Cheddar, a także włóż do pojemnika, wszystko wymieszaj.
wyjmij podstawę z piekarnika, zmniejsz ogrzewanie do 190 stopni. Rozłóż nadzienie na podstawie. Przykryj formę warstwą folii i włóż do piekarnika na 35-40 minut, aż nadzienie zostanie upieczone. Czas może być potrzebny mniej więcej w zależności od rodzaju piekarnika. Gdy minie 25 minut od określonego czasu, usuń folię.
wyjmij formę z gotowym ciastem z piekarnika, odstaw na 5 minut i podawaj na gorąco! Jeśli po posiłku pozostaną kawałki ciasta, później można je po prostu podgrzać w kuchence mikrofalowej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g