skład / składniki
metoda gotowania
proponuję przygotować dziś bardzo smaczną sałatkę o nazwie "pajęczyna".
na początek przygotujemy wszystkie niezbędne składniki. Gotuj filet z piersi kurczaka w lekko osolonej wodzie przez 15-20 minut. Aby gotować szybciej, filet można gotować, po pocięciu na kilka kawałków. Jajka gotujemy na stromo. Aby to zrobić, gotuj przez 18 minut po zagotowaniu wody. Zostawiamy wszystko do ostygnięcia.
zajmijmy się cebulą i grzybami. Pokrój cebulę w małe kostki. I smażyć na patelni na oleju roślinnym. Pieczarki kroimy na cienkie kawałki, ale jest to możliwe większe niż cebula. Gdy cebula stanie się miękka i żółta, wlej pokrojone grzyby na patelnię i smaż wszystko razem, aż będzie ugotowane, około 15 minut. Sól i pieprz. W rezultacie na patelni nie powinna pozostać woda. Usuwamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
do sałatki potrzebujesz płaskiego naczynia. Przed ułożeniem pierwszej warstwy na naczyniu nałóż siatkę majonezową na dno. W ten sposób dolna warstwa sałatki nie rozpadnie się, gdy weźmiesz ją ze wspólnego talerza.
rozłóż kurczaka pierwszą warstwą. Aby to zrobić, musisz go drobno posiekać.
rozłóż schłodzone pieczarki z cebulą na kurczaku. Następnie posmaruj majonezem na wierzchu.
połóż marchewki po koreańsku w następnej warstwie. Na końcu potrzebujemy długich kawałków do dekoracji, więc odkładamy je na bok.
drobno posiekaj jajka i połóż na marchewce. Teraz musisz posmarować majonezem nie tylko górną warstwę, ale także całą sałatkę. Lekko naciskając, tworzymy wzgórze.
zetrzyj ser na średniej tarce. A w procesie pocierania, aby ser się nie sklejał i był przewiewny, posyp sałatkę ze wszystkich stron.
z pozostawionych pasków marchwi robimy "pajęczynę". Pająk może być wykonany z oliwek i groszku. Sałatka "pajęczyna" jest gotowa.
smak sałatki jest wyśmienity, sycący. Zamiast pająka sałatkę można ozdobić zielonym liściem pietruszki. Wtedy może bezpiecznie zająć miejsce na każdym świątecznym stole. Produkty użyte w sałatce są zawsze łatwo dostępne, więc można je przygotować przez cały rok.
osobiście ja i moja rodzina bardzo lubię sałatkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g