Sałatka Pajęczyna

pyszna warstwowa sałatka z kurczakiem to wspaniała uczta. Obfita sałatka warstwowa w ciekawym designie. Koreańska marchewka nadaje sałatce przyjemną pikantność. Sałatka & quot; pajęczyna & quot; jest idealna na Halloween, a także na każdą imprezę dla dzieci.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 10 % 3 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

proponuję przygotować dziś bardzo smaczną sałatkę o nazwie "pajęczyna".
na początek przygotujemy wszystkie niezbędne składniki. Gotuj filet z piersi kurczaka w lekko osolonej wodzie przez 15-20 minut. Aby gotować szybciej, filet można gotować, po pocięciu na kilka kawałków. Jajka gotujemy na stromo. Aby to zrobić, gotuj przez 18 minut po zagotowaniu wody. Zostawiamy wszystko do ostygnięcia.
zajmijmy się cebulą i grzybami. Pokrój cebulę w małe kostki. I smażyć na patelni na oleju roślinnym. Pieczarki kroimy na cienkie kawałki, ale jest to możliwe większe niż cebula. Gdy cebula stanie się miękka i żółta, wlej pokrojone grzyby na patelnię i smaż wszystko razem, aż będzie ugotowane, około 15 minut. Sól i pieprz. W rezultacie na patelni nie powinna pozostać woda. Usuwamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
do sałatki potrzebujesz płaskiego naczynia. Przed ułożeniem pierwszej warstwy na naczyniu nałóż siatkę majonezową na dno. W ten sposób dolna warstwa sałatki nie rozpadnie się, gdy weźmiesz ją ze wspólnego talerza.
rozłóż kurczaka pierwszą warstwą. Aby to zrobić, musisz go drobno posiekać.
rozłóż schłodzone pieczarki z cebulą na kurczaku. Następnie posmaruj majonezem na wierzchu.
połóż marchewki po koreańsku w następnej warstwie. Na końcu potrzebujemy długich kawałków do dekoracji, więc odkładamy je na bok.
drobno posiekaj jajka i połóż na marchewce. Teraz musisz posmarować majonezem nie tylko górną warstwę, ale także całą sałatkę. Lekko naciskając, tworzymy wzgórze.
zetrzyj ser na średniej tarce. A w procesie pocierania, aby ser się nie sklejał i był przewiewny, posyp sałatkę ze wszystkich stron.
z pozostawionych pasków marchwi robimy "pajęczynę". Pająk może być wykonany z oliwek i groszku. Sałatka "pajęczyna" jest gotowa.
smak sałatki jest wyśmienity, sycący. Zamiast pająka sałatkę można ozdobić zielonym liściem pietruszki. Wtedy może bezpiecznie zająć miejsce na każdym świątecznym stole. Produkty użyte w sałatce są zawsze łatwo dostępne, więc można je przygotować przez cały rok.
osobiście ja i moja rodzina bardzo lubię sałatkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy