skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie produkty dla okroshki
Krok 2:
Warzywa pokroić w kostkę
Krok 3:
Krok 4:
Krok 5:
Drobno posiekaj zieleninę
Krok 6:
Krok 7:
Krok 8:
Krok 9:
Krok 10:
Wymieszaj wszystkie składniki ze śmietaną i majonezem, dopraw solą do smaku
Krok 11:
Dodaj zimną wodę
Krok 12:
Można podawać z kwasem chlebowym, chlebem i musztardą
Krok 13:
Zacznijmy więc: gotowane ziemniaki, jajka, rzodkiewki, ogórki, warzywa pokrojone w kostkę. Proste? Nie to słowo! A następnie rozłóż przygotowane składniki na patelni wygodnej do mieszania, dodaj śmietanę i majonez w stosunku 1:1, aby wszystkie nasze składniki "unosiły się" w mieszance śmietanowo-majonezowej i zalej wodą.
Dodaj ilość wody do swoich upodobań (biorąc pod uwagę konsystencję okroshku, którą lubisz). Ale chcę zwrócić uwagę na fakt, że woda do okroshki musi być wstępnie schłodzona, aby była lodowata, co znacząco wpływa na smak potrawy. Cóż, podając okroshkę, wlewamy do talerzy i podajemy z chlebem i musztardą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g