okroshka według klasyki na śmietanie z wodą

jedna z najsmaczniejszych opcji gotowania okroshki! smaczne, letnie i bardzo lekkie danie Bardzo łatwo jest przygotować to niezwykle smaczne, letnie danie okroshka na kwaśnej śmietanie, a jego przygotowanie jest podobne do przygotowania sałatki Olivier.
DymitrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 57 % 4 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie produkty dla okroshki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Warzywa pokroić w kostkę

  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj zieleninę

  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj wszystkie składniki ze śmietaną i majonezem, dopraw solą do smaku

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj zimną wodę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Można podawać z kwasem chlebowym, chlebem i musztardą

  13. Krok 13:

    Krok 13.

Zacznijmy więc: gotowane ziemniaki, jajka, rzodkiewki, ogórki, warzywa pokrojone w kostkę. Proste? Nie to słowo! A następnie rozłóż przygotowane składniki na patelni wygodnej do mieszania, dodaj śmietanę i majonez w stosunku 1:1, aby wszystkie nasze składniki "unosiły się" w mieszance śmietanowo-majonezowej i zalej wodą.

Dodaj ilość wody do swoich upodobań (biorąc pod uwagę konsystencję okroshku, którą lubisz). Ale chcę zwrócić uwagę na fakt, że woda do okroshki musi być wstępnie schłodzona, aby była lodowata, co znacząco wpływa na smak potrawy. Cóż, podając okroshkę, wlewamy do talerzy i podajemy z chlebem i musztardą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy