owsianka perłowa na wodzie z masłem

świetny dodatek na obiad dla całej rodziny! Owsianka perłowa na wodzie doskonale uzupełni dania mięsne lub warzywne. Taka owsianka zostanie zjedzona za dwa policzki zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Jedyną rzeczą jest obliczenie ilości zbóż, aby natychmiast zjeść świeżą owsiankę, nie pozostawiając jej na później. Stojąc, jęczmień traci smak i staje się sztywny.
MarikusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 71 % 20 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h 40 min

1. Wieczorem wlej płatki do miski, zalej wodą i pozostaw na noc.

2. Rano wrzucamy płatki do durszlaka, spłukujemy pod bieżącą wodą.

3. A teraz przenosimy jęczmień na patelnię, napełniamy wodą, dodajemy sól i wysyłamy do ognia.

4. Gotuj owsiankę przez 50 minut, po czym przykryj pokrywką, zawiń ręcznikiem i pozostaw do gotowania na parze przez kolejne pół godziny.

doprawiamy gotową owsiankę masłem i podajemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy