Zupa z zielonej soczewicy z warzywami i mieszanką ziół

Przygotuj niesamowicie pyszne pierwsze danie z bułgarskim smakiem! Dla mnie każde bułgarskie danie to nostalgia za dzieciństwem i zawsze niesamowite połączenie smaków i aromatów. Zielona soczewica stała się dość przystępnym cenowo i codziennym produktem, który nie opuszcza półek najbliższego sklepu. A jeśli dodasz do niej trochę bułgarskiej kuchni, nie będzie to zwykła zupa. Ponadto jest zdrowy i doskonale nadaje się do diety wegetariańskiej.
Tanuska-psAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 64 % 21 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

aby przygotować tę pyszną i aromatyczną zupę, musisz:

1. Soczewicę moczyć w zimnej wodzie przez dwie godziny. Następnie spuść wodę i dobrze spłucz soczewicę.
2. Marchewkę, cebulę, czosnek i paprykę pokroić w drobną kostkę.
3. Pomidory zalać wrzącą wodą, zdjąć skórkę i pokroić tak drobno, jak pozostałe warzywa.
4. W rondelku z rozgrzanym olejem podsmaż cebulę, marchewkę i paprykę przez 5 minut.
5. Następnie dodaj pomidory, czosnek i zalej szklanką gorącej wody. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
6. Dodaj soczewicę, sól do warzyw, wymieszaj i dodaj każdą z przypraw osobno, mieszając.
7. Dodaj gorącą wodę do pożądanej konsystencji.
8. Mieszaj i gotuj przez 10-15 minut na średnim ogniu.

do podania posyp zupę posiekaną natką pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Kozieradka - 323   kcal/100g
  • Zielona soczewica - 323   kcal/100g

Podobne przepisy