skład / składniki
metoda gotowania
potrzebujemy tylko dwóch składników, aby przygotować ten długotrwały i pyszny domowy przysmak. Śliwkowe pastylki zostaną przygotowane przez nas zgodnie z klasyczną metodą.
przygotowane owoce śliwki, pozbawione ogonów i nasion, przecinamy na pół. Gotuj je w rondlu przez godzinę. Jednocześnie nie dodajemy do nich wody, śliwka gotuje się we własnym soku.
po zakończeniu gotowania przepuszczamy śliwkę przez małe otwory sita.
gotowany w wyniku tego puree wraca do rondla. Gotuj przez dwie godziny, mieszając łyżką. Pół godziny przed zakończeniem gotowania wlej cukier do śliwki i pomóż mu się rozpuścić, równomiernie rozprowadzając dodatek w masie. Gotowy dżem jeszcze się nie skończył. Powinien się ochłodzić.
po, wylewając go na blachę do pieczenia wyłożoną naoliwionym papierem do pieczenia. Rozprowadzamy na całej powierzchni blachy do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika. Trzymamy w nim 15 minut, w temperaturze do 80-90 stopni. Pastylki gotują się szybciej, im cieńsza jest warstwa rozmazana na blasze do pieczenia. Całkiem możliwe jest suszenie dżemu partiami, pojedynczo.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g