bułeczki z makiem na mleku

Niesamowite wypieki na serdeczną herbatę! Unikalny przepis na przygotowanie rumianych, przewiewnych i apetycznych bułeczek jagnięcych na deser na herbatę, które z pewnością pokochają wielu i mile zaskoczą ich doskonałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 71 % 42 g
270 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować przewiewne i apetyczne bajgle, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów ciepłego mleka do miarki i wlej do niej siedem gramów suchych, szybko działających drożdży.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trzy łyżki cukru do kubka i dodaj jedną czubatą łyżkę mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w kubku i odstaw na piętnaście do dwudziestu minut, aby aktywować drożdże.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij dwadzieścia gramów maku spożywczego wrzącą wodą i odstaw na pęcznienie, przykrywając pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbij jedno jajko kurze do głębokiej miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej pół łyżeczki soli do miski z jajkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż czterdzieści gramów zmiękczonego masła do miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj półtorej łyżki maku do wspólnej miski, którą dobrze spłukano pod bieżącą zimną wodą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej aktywowane drożdże do miski z masą jajeczną.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej dziesięć gramów proszku do pieczenia do miski z mąką.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dobrze wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W częściach przesiej mąkę do miski z płynną bazą.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce i kontynuuj wyrabianie ciasta rękami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż ciasto na stole i dokładnie ugniataj przez około siedem minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej i posmaruj ciasto odrobiną oleju roślinnego.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyjmujemy ciasto do miski i przykrywamy ręcznikiem na pięćdziesiąt minut w ciepłym miejscu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Po pięćdziesięciu minutach rozprowadzamy ciasto na stole.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dokładnie ugniataj ciasto, aby uwolnić dwutlenek węgla.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ciasto dzielimy na mniej więcej identyczne kawałki i tworzymy z nich bajgle.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozłóż bułeczki na blasze do pieczenia i przykryj ręcznikiem, pozostaw na dwadzieścia minut.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Zagotuj wodę na głębokiej patelni i zanurz każdy bajgiel na patelni z wrzącą wodą na piętnaście sekund z jednej strony łyżką cedzakową.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Obróć bajgiel na patelni z wrzącą wodą i pozostaw również na piętnaście sekund.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Bułeczki zanurzamy serwetką i kładziemy na blasze do pieczenia, a następnie smarujemy je ubitym jajkiem kurzym.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Bułeczki posyp makiem na wierzchu i wyślij blachę do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni na piętnaście minut

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Zostawiamy blachę do pieczenia z bułeczkami na kolejne pięć minut w wyłączonym i zamkniętym piekarniku, a następnie wyjmujemy bułeczki z piekarnika i układamy je na talerzu.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

bułeczki za grosze, tanie i bardzo smaczne-wyjątkowy przepis na domowe wypieki na herbatę! Przygotuj te same bułeczki na deser za grosze! Takich niezrównanych, rumianych, zwiewnych i apetycznych baranków nie można już kupić nawet w słynnych piekarniach! Uczynienie ich prostymi i całkowicie niedrogimi! Będziesz zaskoczony i pokonany przez ich cudownie delikatny, wyrafinowany smak i niesamowitą Przepych. Sekret tkwi w specjalnym składniku, który gwarantuje doskonałe wypieki. Z nimi każda herbata będzie przyjemna i serdeczna!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy