makaron wok z fasolą i warzywami w sosie teriyaki

Lekki, aromatyczny makaron wok o pikantnym smaku! Istnieje wiele przepisów na makaron. Kiedy chcesz czegoś lekkiego, możesz ugotować to danie. Sos teriyaki nadaje potrawie słodko - kwaśną nutę i doskonale podkreśla smak warzyw.
ArtesianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 65 % 15 g
102 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Warzywa myjemy i obieramy ze skórki i nasion. Pokrój w cienkie paski. Jeśli fasola jest zamrożona. Następnie myjemy go i zostawiamy na sicie, aby nadmiar wody był szklany.

2. Wok na patelnię (jeśli nie, smaż na patelni z grubym dnem), wlej olej słonecznikowy lub sezamowy i smaż na nim fasolę przez 2-3 minuty.

3. Następnie dodajemy resztę naszych warzyw, smażymy jeszcze trochę i wlewamy sos sojowy i sos teriyaki. Nadal mieszając gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.

4. Rozłóż gotowy ugotowany makaron na warzywach i podgrzej wszystko razem pod pokrywką na małym ogniu przez 3 minuty.

podczas serwowania posyp sezamem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy