jabłko z limonką

minimum składników. Niewątpliwa korzyść. Spodoba się dzieciom. Pyszny i zdrowy napój, łatwy do przygotowania, minimum składników. Składniki można wykorzystać własne (miód, suszone jabłka). Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
PluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
43 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugotuj wszystkie produkty na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj suszone jabłka, opłucz i włóż do rondla lub miski. Zagotuj 1,5 litra wody, zalej suszone jabłka wrzącą wodą. Przykryj miskę lub garnek pokrywką i pozostaw na 4 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po zaparzeniu przecedzić bulion jabłkowy przez gazę lub drobne sito. Wyciśnij połowę limonki do odcedzonego napięcia. Możesz zastąpić pół cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj miód i dobrze wymieszaj. Radzę dodać miód do ciepłego uzvar. Jeśli dodasz go do gorącego, straci wszystkie swoje użyteczne i lecznicze właściwości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdrowy i pyszny napój jest gotowy. Zimą i podczas przeziębień lepiej jest spożywać go w postaci podgrzanej, latem można go schłodzić w lodówce i pić jako orzeźwiający napój.

Vyvary-gorące napary z suszonych owoców i jagód. Przez długi czas zastępowali herbatę w Rosji. Najczęstszymi plutarami były jabłka (z suszonych, świeżych, a nawet namoczonych jabłek), żurawiny, borówki brusznicy.
ważną cechą plutarów jest to, że są przygotowywane bez cukru, słodzone tylko płynnym miodem (przyda się kandyzowany, tylko rozpuści się dłużej). Miód dodaje się do ciepłego, ale nie gorącego plutonu, aby zachował wszystkie swoje właściwości lecznicze i korzystne. Często dodaje się do nich miętę i inne pachnące zioła.
ze względu na ich zalety i skład witaminowy, vyvary pozostawiają zwykłą herbatę daleko w tyle. Niestety zostały niezasłużenie zapomniane.
W przypadku plutarów używam jako podstawy moich produktów z daczy: suszonych jabłek, suszonych śliwek, rokitnika - lub mrożonych (czarna porzeczka, rokitnik, żurawina, borówka brusznica). Mój mąż kiedyś kupił mi świetnego asystenta - bardzo pojemną suszarkę "Vetrok-2" (bardzo polecam, używamy go od ponad pierwszego roku), więc teraz każdej zimy jesteśmy z naszymi produktami. Ich produkty są znacznie zdrowsze niż zakupione, te same jabłka, które są przetwarzane przez niezrozumiałe. Ale czasami trzeba oczywiście kupić niektóre składniki, które nie rosną w naszym klimacie.
ta wersja plutonu jest bardziej nowoczesna, ponieważ zawiera limonkę (cytrynę).
mam nadzieję, że przepis na ten napój i sam napój przypadną Ci do gustu)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suszone jabłka - 231   kcal/100g

Podobne przepisy