makaron spaghetti w paście pomidorowej z czosnkiem

bardzo szybki, prosty, pyszny! Makaron w aromatycznym sosie! Takie makarony są dobre, gdy potrzebujesz szybkiego lunchu lub kolacji i brakuje czasu. Gotujemy i smakujemy!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 73 % 32 g
191 kcal
IG: 13 / 87 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Zagotuj wodę i ugotuj makaron (spaghetti). Włosi na każde 100 g makaronu biorą 1 litr wody, 1 łyżeczkę. sól i 1 łyżka. olej, wodę i sól wkłada się do wrzącej wody, odczekuje 1 minutę, a dopiero potem wkłada makaron do wody. Mówią, że makaron powinien tańczyć w wodzie, gotować swobodnie. Ale Heston Blumenthal gotuje makaron w małej objętości wody (tak, że pod koniec gotowania tak naprawdę go nie ma) i mówi, że jest smaczniejszy. Ogólnie gotujemy makaron.

2. Na patelni rozgrzej olej, wyciśnij obrany czosnek przez prasę i lekko usmaż (nie przypalaj, bo będzie gorzki). Następnie dodaj suszone zioła, cukier i koncentrat pomidorowy, smaż trochę. Dodaj wodę, mieszając, aż płynny sos będzie gęsty. Następnie zagotuj i lekko zagotuj. W tym procesie dodaj paprykę i sól do smaku.

3. Gotowy makaron (lekko niedogotowany) Dodaj do sosu, wymieszaj i możesz podać.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy