Zupa z kurczaka z kluskami na bulionie z kurczaka

aromatyczny, lekki, a jednocześnie satysfakcjonujący-na obiad dla całej rodziny! Zupa z pierogów na bulionie z kurczaka jest jedną z moich ulubionych! Pierogi, pierogi, pierogi-tak nazywane są małe kawałki ciasta, są przygotowywane szybko z minimalnego zestawu produktów. Taka zupa spodoba się wszystkim-zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 33 % 3 g
52 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zupę z kluskami na bulionie z kurczaka? Przygotuj jedzenie. W przypadku bulionu weź dowolne części kurczaka, z wyjątkiem piersi, jest zbyt chuda, a zupa będzie bez smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Części kurczaka dobrze spłucz pod zimną wodą, usuń nadmiar tłuszczu. Przykryj kurczaka zimną, czystą wodą. Weź filtrowaną lub butelkowaną wodę, smak przyszłego bulionu zależy od smaku wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, usunąć piankę łyżką cedzakową. Następnie zmniejsz ogień. Rosół najlepiej gotować na bardzo małym ogniu, aby pozostał przezroczysty. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw bulion na godzinę. Pod koniec gotowania dodaj sól, ziarna pieprzu i liść laurowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania bulionu przygotuj ciasto na pierogi. Weź produkty według listy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jajko do małej miski, dodaj do niego sól i pieprz, wymieszaj. Na początek dodaj dwie łyżki mąki. Wymieszać. Dodaj olej roślinny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej kilka łyżek gorącego bulionu z patelni. Wlać bulion do ciasta, ciągle mieszając. Z gorącego bulionu mąka trochę się ugotuje, a pierogi będą bardziej przewiewne i smaczniejsze. Ciasto stanie się dość rzadkie. Dodając mąkę, doprowadź ją do pożądanej konsystencji-ciasto powinno stać się grubsze niż naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze umyte i obrane ziemniaki pokrój na małe kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obraną cebulę pokroić w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj umyte i obrane marchewki na grubej tarce. Możesz również pokroić go w paski, kółka, kostki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pietruszkę dobrze opłucz, osusz i posiekaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zrób smażoną zupę. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju. Ułóż warzywa. Piecz je przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu, aż będą miękkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tymczasem rosół jest gotowy. Wyjmij z niego kurczaka. Można go użyć według własnego uznania - lub w innym naczyniu lub włożyć z powrotem do zupy, po oddzieleniu mięsa od kości. Wrzuć ziemniaki do bulionu. Przykryj i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj smażoną zupę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Poczekaj, aż zupa się zagotuje i zacznij formować gnocchi. Pozwól zupie aktywnie się zagotować, lepiej dodać ogień, aby pierogi gotowały się szybciej. Jedną łyżeczką nabierz ciasto, a drugą delikatnie wepchnij je na patelnię. Gnocchi najpierw opadną na dno, a następnie wynurzą się.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy gnocchi się pojawią - są gotowe. Dodaj posiekaną natkę pietruszki do zupy, poczekaj, aż się zagotuje. Wyłącz ogrzewanie, przykryj garnek pokrywką i pozostaw zupę na 10-15 minut.

uwielbiam i często robię taką zupę. Okazuje się bardzo delikatny w smaku. Mięso dodaję porcjami.
jeśli gnocchi są zbyt duże, pokrój je prosto w rondel za pomocą noża.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal / 100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy