skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zupę z kluskami na bulionie z kurczaka? Przygotuj jedzenie. W przypadku bulionu weź dowolne części kurczaka, z wyjątkiem piersi, jest zbyt chuda, a zupa będzie bez smaku.
Krok 2:
Części kurczaka dobrze spłucz pod zimną wodą, usuń nadmiar tłuszczu. Przykryj kurczaka zimną, czystą wodą. Weź filtrowaną lub butelkowaną wodę, smak przyszłego bulionu zależy od smaku wody.
Krok 3:
Umieść patelnię na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, usunąć piankę łyżką cedzakową. Następnie zmniejsz ogień. Rosół najlepiej gotować na bardzo małym ogniu, aby pozostał przezroczysty. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw bulion na godzinę. Pod koniec gotowania dodaj sól, ziarna pieprzu i liść laurowy.
Krok 4:
Podczas gotowania bulionu przygotuj ciasto na pierogi. Weź produkty według listy.
Krok 5:
Rozbij jajko do małej miski, dodaj do niego sól i pieprz, wymieszaj. Na początek dodaj dwie łyżki mąki. Wymieszać. Dodaj olej roślinny.
Krok 6:
Wlej kilka łyżek gorącego bulionu z patelni. Wlać bulion do ciasta, ciągle mieszając. Z gorącego bulionu mąka trochę się ugotuje, a pierogi będą bardziej przewiewne i smaczniejsze. Ciasto stanie się dość rzadkie. Dodając mąkę, doprowadź ją do pożądanej konsystencji-ciasto powinno stać się grubsze niż naleśniki.
Krok 7:
Dobrze umyte i obrane ziemniaki pokrój na małe kawałki.
Krok 8:
Obraną cebulę pokroić w kostkę.
Krok 9:
Zetrzyj umyte i obrane marchewki na grubej tarce. Możesz również pokroić go w paski, kółka, kostki.
Krok 10:
Pietruszkę dobrze opłucz, osusz i posiekaj.
Krok 11:
Zrób smażoną zupę. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju. Ułóż warzywa. Piecz je przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu, aż będą miękkie.
Krok 12:
Tymczasem rosół jest gotowy. Wyjmij z niego kurczaka. Można go użyć według własnego uznania - lub w innym naczyniu lub włożyć z powrotem do zupy, po oddzieleniu mięsa od kości. Wrzuć ziemniaki do bulionu. Przykryj i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu.
Krok 13:
Gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj smażoną zupę.
Krok 14:
Poczekaj, aż zupa się zagotuje i zacznij formować gnocchi. Pozwól zupie aktywnie się zagotować, lepiej dodać ogień, aby pierogi gotowały się szybciej. Jedną łyżeczką nabierz ciasto, a drugą delikatnie wepchnij je na patelnię. Gnocchi najpierw opadną na dno, a następnie wynurzą się.
Krok 15:
Gdy gnocchi się pojawią - są gotowe. Dodaj posiekaną natkę pietruszki do zupy, poczekaj, aż się zagotuje. Wyłącz ogrzewanie, przykryj garnek pokrywką i pozostaw zupę na 10-15 minut.
uwielbiam i często robię taką zupę. Okazuje się bardzo delikatny w smaku. Mięso dodaję porcjami.
jeśli gnocchi są zbyt duże, pokrój je prosto w rondel za pomocą noża.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal / 100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g