dżem z wiciokrzewu pięć minut

jasny, niezwykły smak w zaledwie pięć minut! Wiciokrzew nie jest najsłynniejszą jagodą, jego smak jest gorzki, słodko-kwaśny i nie każdemu się podoba. Dlatego wiele gospodyń domowych będzie się tylko cieszyć, że robi pyszny dżem. Ponadto wiciokrzew zawiera selen, pierwiastek przedłużający młodość i niezbędny dla naszego organizmu.
ElliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 51 g
202 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

aby przygotować dżem "pięć minut", weź jagody wiciokrzewu i cukier w równych proporcjach. Umyj i posortuj jagody, wlej cukier do rondla (najlepiej emaliowany, do dłuższego przechowywania). Następnie postaw na najmniejszy ogień, aby rozpuścić cukier.

w razie potrzeby możemy dodać kilka łyżek wody, syrop gotuje się z nim szybciej. Nie zapomnij o mieszaniu, w przeciwnym razie dżem zacznie się palić. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez pięć minut (uzasadnij nazwę przepisu!), od czasu do czasu usuwając piankę.
wszystko, nasza "pięciominutowa" jest gotowa! Aby zachować & nbsp;na zimę należy schłodzić dżem, następnie ponownie gotować przez pięć minut i zwinąć do wysterylizowanych słoików.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy