skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ryż długoziarnisty do dekoracji w garnku? Przygotuj jedzenie. Wziąłem szklankę gotowanego na parze ryżu długoziarnistego. Ryż nieparowany jest również odpowiedni, pamiętaj tylko, że czas gotowania w tym przypadku zmniejszy się (postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu). Dobrze opłucz ryż. Woda, którą po raz pierwszy wlałem ryż do płukania, okazała się bardzo mętna.
Krok 2:
Wlej ryż do durszlaka i bardzo dokładnie spłucz bezpośrednio pod bieżącą zimną wodą. Umyj ryż w kilku wodach. Okresowo spuszczaj wodę spod ryżu do miski bezpośrednio przez durszlak i sprawdzaj jakość wody.
Krok 3:
Ostatecznie po ostatnim spłukaniu powinna być prawie czysta woda. Oznacza to, że skrobia (główny wróg kruchego ryżu) praktycznie się z niej wypłukała. Mam taką wodę.
Krok 4:
W rondlu zagotuj 1,5 litra wody. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól.
Krok 5:
Następnie wlej umyty ryż. Bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić ryżu, wymieszaj ryż, aby nie przykleił się do dna patelni.
Krok 6:
Zagotuj około 1,5 - 2 litrów wody w czajniku. Będzie potrzebny pod koniec gotowania ryżu. Gotuj ryż przez około 20 minut. Równolegle spróbuj ryżu pod kątem gotowości, aby go nie strawić. Gdy ryż osiągnie pożądany stopień gotowania, wrzuć go do durszlaka i ponownie spłucz, ale już wrzącą wodą. Pozwól wodzie spłynąć.
Krok 7:
Wyślij ryż z powrotem do rondla i dodaj kawałek miękkiego masła. Wymieszać. Można go również podlać bezwonnym olejem słonecznikowym. Pyszny, kruchy ryż do dekoracji jest gotowy!
pamiętaj, że ten przepis pasuje !tylko! dla ryżu długoziarnistego! Jeśli weźmiesz kubański, okrągły ryż, nadal zamieni się w zgrabną bryłę ryżową. Zrób to!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g