Jak ugotować kruchy ryż długoziarnisty do dekoracji w garnku

Łatwy i szybki sposób na przygotowanie przystawki na obiad! Jak gotować ryż długoziarnisty w rondlu, aby nie sklejał się podczas gotowania — palący problem dla wielu początkujących hostess. Z tym przepisem odniesiesz sukces! Ryż okaże się" ziarno do ziarna & quot;!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 33 % 1 g
węglowodany 67 % 2 g
14 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż długoziarnisty do dekoracji w garnku? Przygotuj jedzenie. Wziąłem szklankę gotowanego na parze ryżu długoziarnistego. Ryż nieparowany jest również odpowiedni, pamiętaj tylko, że czas gotowania w tym przypadku zmniejszy się (postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu). Dobrze opłucz ryż. Woda, którą po raz pierwszy wlałem ryż do płukania, okazała się bardzo mętna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ryż do durszlaka i bardzo dokładnie spłucz bezpośrednio pod bieżącą zimną wodą. Umyj ryż w kilku wodach. Okresowo spuszczaj wodę spod ryżu do miski bezpośrednio przez durszlak i sprawdzaj jakość wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostatecznie po ostatnim spłukaniu powinna być prawie czysta woda. Oznacza to, że skrobia (główny wróg kruchego ryżu) praktycznie się z niej wypłukała. Mam taką wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W rondlu zagotuj 1,5 litra wody. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej umyty ryż. Bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić ryżu, wymieszaj ryż, aby nie przykleił się do dna patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagotuj około 1,5 - 2 litrów wody w czajniku. Będzie potrzebny pod koniec gotowania ryżu. Gotuj ryż przez około 20 minut. Równolegle spróbuj ryżu pod kątem gotowości, aby go nie strawić. Gdy ryż osiągnie pożądany stopień gotowania, wrzuć go do durszlaka i ponownie spłucz, ale już wrzącą wodą. Pozwól wodzie spłynąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij ryż z powrotem do rondla i dodaj kawałek miękkiego masła. Wymieszać. Można go również podlać bezwonnym olejem słonecznikowym. Pyszny, kruchy ryż do dekoracji jest gotowy!

pamiętaj, że ten przepis pasuje !tylko! dla ryżu długoziarnistego! Jeśli weźmiesz kubański, okrągły ryż, nadal zamieni się w zgrabną bryłę ryżową. Zrób to!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy