skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne leniwe pierogi z twarogu? Przygotuj jedzenie. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, ale najsmaczniejsze są pierogi z tłustego, wiejskiego twarogu. Ilość mąki jest przybliżona, może odejść zarówno więcej, jak i mniej, zależy to od wilgotności twarogu.
Krok 2:
Przygotuj ciasto na pierogi, aby nie gotowało się podczas gotowania. Weź miskę, włóż do niej twaróg. Wycieranie go przez sito nie jest konieczne, nawet jeśli jest ziarniste. W końcu to leniwe pierogi. Wszystko odbywa się szybko i prosto. Rozbij jajko na twaróg, dodaj sól i cukier.
Krok 3:
Wymieszaj twaróg z jajkiem, aż będzie gładki.
Krok 4:
Zacznij dodawać mąkę łyżką po łyżce, mieszając po każdej porcji. Ciasto powinno w końcu stać się gęste i zebrać się na środku miski. Ale nie przesadzaj, nie musisz tego robić zbyt stromo-pierogi okażą się mąką, a nie twarogiem. Miałem kupiony twaróg o zawartości tłuszczu 5%, zajęło dokładnie trzy pełne łyżki mąki ze zjeżdżalnią. Jeśli twój twaróg jest bardzo wilgotny, włóż więcej.
Krok 5:
Posyp stół lub powierzchnię roboczą mąką. Weź małą porcję ciasta. Zwiń w mąkę i zwiń w kształt długiej kiełbasy o szerokości 2-3 cm.
Krok 6:
Pokrój kiełbasę na paski o szerokości około 1 cm. Tak też robiła moja mama, a ona szpiegowała w przedszkolu. Przenieś gotową porcję pierogów na deskę posypaną mąką. Zrób resztę pierogów z całego ciasta w podobny sposób.
Krok 7:
W małym rondlu lub rondlu zagotuj wodę, Posol ją. Wrzuć porcję pierogów do wody. Nie rzucaj wszystkiego od razu - będą ciasno ugotowane i skleją się. Wymieszaj, aby pierogi nie przykleiły się do dna. Gotuj pierogi przez minutę po ich wynurzeniu. Nie trzeba dłużej gotować - mogą się rozpaść.
Krok 8:
Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij pierogi na talerz. Natychmiast wrzuć następną porcję i gotuj w podobny sposób. Pierogi podawać na gorąco, z masłem lub kwaśną śmietaną. Są trochę słodkie, możesz podać do nich skondensowane mleko lub dżem. Lubię pierogi posypane cukrem na wierzchu.
bez fałszywej skromności powiem, że umiem gotować leniwe pierogi. Robię je od dawna i stale. Z doświadczeniem przyszło, ile trzeba włożyć mąki, aby się nie rozpadły i nie stały się twarde. Jestem pewien, że ci się uda!
ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć gotowe danie, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Wybierz świeży, naturalny twaróg, bez obcych zanieczyszczeń, oznak zepsucia (nieprzyjemny zapach, niejednorodny kolor, oddzielona serwatka). Nie zapomnij zwrócić uwagi na konsystencję (suchą, wilgotną, jednorodną lub ziarnistą, miękką lub pastowatą), a także zawartość tłuszczu w produkcie.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal / 100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g