skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Dobrze umyj piersi z kurczaka. Jeśli masz je na Kości, musisz je usunąć z kości i usunąć skórę. Dokładnie umyj marchewki i obierz je ze skóry.
Krok 2:
Włóż piersi z kurczaka do rondla i zalej wodą. Wrzuć tam pieprz i sól do smaku. Gdy woda zacznie wrzeć, utworzy się piana. Należy go usunąć. Włóż również całą marchewkę do wody.
Krok 3:
Gdy mięso i marchewki będą gotowe, wyjmij je z bulionu. Rozerwij piersi rękami na małe kawałki lub pokrój nożem. Pokrój marchewki w kółka.
Krok 4:
Odcedź bulion i pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. To zajmie ci trochę czasu.
Krok 5:
Układamy koła marchewki na dnie półkolistej miski. Następnie nakładamy kawałki mięsa na wierzch.
Krok 6:
A teraz możesz wypełnić to wszystko bulionem z kurczaka. Pozwól galarecie ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie wyślij do lodówki. Gdy bulion stwardnieje, galaretka jest gotowa!
ten przepis jest dość prosty i szybki, zwłaszcza jeśli zrobisz go ze sklepowych mostków, które gotują się bardzo szybko. Jeśli oczywiście masz do dyspozycji mostek z domowego kurczaka lub koguta, gotowanie mięsa zajmie dwa, a nawet trzy razy więcej czasu.
jeśli gotujesz domowe mięso, umieść marchewki nie na początku, ale gdzieś w połowie gotowania. Ponadto nie można wyciąć skóry z marchwi, ale usunąć ją później, gdy jest ugotowana. Następnie należy go dokładnie umyć.
nie bez znaczenia jest również sposób krojenia marchewki. Jeśli zrobisz kawałki w postaci kwiatów lub liści, doda to piękna i apetyczna potrawa.
można również zrobić galaretkę, aby następnie odwrócić ją i wyjąć z naczynia, w którym się znajduje. Lub możesz po prostu podać w naczyniu, w którym go zrobiłeś. Ale wtedy kolejność projektowania jest inna. W pierwszym przypadku kładziesz dekorację na dnie naczyń, a następnie mięso, a podczas serwowania odwracasz i wyjmujesz z naczyń, aw drugim przypadku wręcz przeciwnie, najpierw wkładasz mięso, następnie wlewasz bulion, a następnie, aby bulion nie zmył całego piękna, układane są dekoracje. Może to być marchewka, jajko na twardo, warzywa. Oczywiście pierwsza metoda jest bardziej spektakularna!
na koniec możesz dodać drobno posiekany świeży czosnek do bulionu. To nada aromat galaretowatemu i jasnemu smakowi.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g