skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania zapiekanki z brokułów w piekarniku. Kapustę można wziąć zarówno świeżą, jak i mrożoną. Mam drugą opcję. Ser jest odpowiedni zarówno topiony, jak i twardy. Wybierz zawartość tłuszczu w śmietanie do smaku (10-20%). Jajka, mleko, śmietanę wyjąć z lodówki z wyprzedzeniem, aby lekko ogrzały się w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Wstępnie ugotuj kapustę. Jeśli brokuły są świeże, należy je zdemontować na kwiatostany i dobrze spłukać pod bieżącą wodą. Mrożonej kapusty nie można rozmrażać przed gotowaniem. Zanurz różyczki brokułów we wrzącej osolonej wodzie, gotuj warzywo przez 5-7 minut. Bardzo ważne jest, aby nie rozgotować brokułów, aby nie nabrały zbyt miękkiej i luźnej konsystencji. Smak gotowanego dania będzie zależeć od sposobu gotowania kapusty.
Krok 3:
Włóż gotowe brokuły do durszlaka i natychmiast zalej zimną wodą, aby kapusta zachowała swój zielony kolor do maksimum. Poczekaj, aż cały płyn spłynie.
Krok 4:
W głębokiej misce ubij jajka, aż będą gładkie. Nie jest tu wymagana specjalna Przepych, więc możesz użyć zwykłego widelca.
Krok 5:
Wlej mleko, śmietanę, wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Sól powstałą mieszaninę, dodaj gałkę muszkatołową, wymieszaj. Dodając sól, weź pod uwagę stopień zasolenia używanego sera.
Krok 7:
Zmiel ser na średniej tarce. Nada polewie gęstszą konsystencję i uwydatni kremowy smak.
Krok 8:
Dodaj 3/4 startego sera do masy mleczno-jajecznej, wymieszaj. Resztę sera zachowaj na wierzch zapiekanki.
Krok 9:
Naczynie do pieczenia posmarować kawałkiem masła, równomiernie ułożyć różyczki brokułów. Mam 2 formy o pojemności 280 ml.
Krok 10:
Napełnij jarmuż mieszanką jajeczno-mleczną. Powinien pokryć kwiatostany.
Krok 11:
Posyp zapiekankę pozostałym serem.
Krok 12:
Umieść zapiekankę z brokułów w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni na 15-20 minut. Gdy wierzch się zarumieni, zapiekanka jest gotowa.
Krok 13:
Podawaj zapiekankę na ciepło lub schłodzoną. W razie potrzeby można posypać drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!
inna nazwa brokułów to "kapusta szparagowa" i jest uważana za prekursora kalafiora. W porównaniu z innymi gatunkami swoich krewnych brokuły mają największe właściwości dietetyczne.
zapiekanka z brokułów jest bardzo delikatna i ma przyjemny kremowo-serowy smak.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g