zapiekanka z brokułów w piekarniku

delikatne brokuły w kremowym nadzieniu serowym. Brokuły są dość popularne w kuchni. Jego połączenie ze śmietaną i serem jest prawdopodobnie Klasyczne. Zapiekanka z brokułami jest jednocześnie lekka i pożywna. Przygotowana na śniadanie będzie dobrym początkiem nowego dnia.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 14 % 3 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania zapiekanki z brokułów w piekarniku. Kapustę można wziąć zarówno świeżą, jak i mrożoną. Mam drugą opcję. Ser jest odpowiedni zarówno topiony, jak i twardy. Wybierz zawartość tłuszczu w śmietanie do smaku (10-20%). Jajka, mleko, śmietanę wyjąć z lodówki z wyprzedzeniem, aby lekko ogrzały się w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie ugotuj kapustę. Jeśli brokuły są świeże, należy je zdemontować na kwiatostany i dobrze spłukać pod bieżącą wodą. Mrożonej kapusty nie można rozmrażać przed gotowaniem. Zanurz różyczki brokułów we wrzącej osolonej wodzie, gotuj warzywo przez 5-7 minut. Bardzo ważne jest, aby nie rozgotować brokułów, aby nie nabrały zbyt miękkiej i luźnej konsystencji. Smak gotowanego dania będzie zależeć od sposobu gotowania kapusty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż gotowe brokuły do durszlaka i natychmiast zalej zimną wodą, aby kapusta zachowała swój zielony kolor do maksimum. Poczekaj, aż cały płyn spłynie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W głębokiej misce ubij jajka, aż będą gładkie. Nie jest tu wymagana specjalna Przepych, więc możesz użyć zwykłego widelca.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko, śmietanę, wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól powstałą mieszaninę, dodaj gałkę muszkatołową, wymieszaj. Dodając sól, weź pod uwagę stopień zasolenia używanego sera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel ser na średniej tarce. Nada polewie gęstszą konsystencję i uwydatni kremowy smak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj 3/4 startego sera do masy mleczno-jajecznej, wymieszaj. Resztę sera zachowaj na wierzch zapiekanki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naczynie do pieczenia posmarować kawałkiem masła, równomiernie ułożyć różyczki brokułów. Mam 2 formy o pojemności 280 ml.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij jarmuż mieszanką jajeczno-mleczną. Powinien pokryć kwiatostany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp zapiekankę pozostałym serem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść zapiekankę z brokułów w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni na 15-20 minut. Gdy wierzch się zarumieni, zapiekanka jest gotowa.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj zapiekankę na ciepło lub schłodzoną. W razie potrzeby można posypać drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!

inna nazwa brokułów to "kapusta szparagowa" i jest uważana za prekursora kalafiora. W porównaniu z innymi gatunkami swoich krewnych brokuły mają największe właściwości dietetyczne.

zapiekanka z brokułów jest bardzo delikatna i ma przyjemny kremowo-serowy smak.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy