makaron z mielonym mięsem i koncentratem pomidorowym

w pośpiechu, bardzo smaczne i proste, dla całej rodziny! Makaron z mielonym mięsem i koncentratem pomidorowym jest idealny na szybki i pyszny obiad. Ugotujesz go w 20 minut. Możesz zrobić to z mięsem lub grzybami, zamieniając je w całkowicie chudą, wegańską wersję! Nawiasem mówiąc, jest całkiem odpowiednia na romantyczną kolację!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 33 % 18 g
węglowodany 46 % 25 g
306 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z mielonym mięsem i koncentratem pomidorowym? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. W przepisie używam spaghetti, ale można je zastąpić innym długim makaronem, takim jak tagliatelle, fettuccini, bucatini, linguine. Możesz użyć mielonej wołowiny, takiej jak moja, lub mieszanej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce. Możesz użyć dowolnego sera-jeśli chcesz danie bardziej zbliżone do kuchni włoskiej-weź parmezan. Ale odpowiedni jest zwykły twardy ser, taki jak Rosyjski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na kuchence zagotuj dużą ilość osolonej wody w ilości: na 100 g pasty około 1 litra wody i 1 łyżka. l sól bez zjeżdżalni. Radzę jednak umieścić trochę mniej soli, ponieważ nadal będziemy mieli solone mięso mielone. Włóż spaghetti do wody i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie al dente, około 7-8 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania makaronu przygotuj sos pomidorowo-mięsny. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Włóż mięso mielone i smaż przez około 5 minut, rozbijając grudki, aż całe mięso mielone stanie się brązowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W zależności od jakość mięsa mielonego i ilość tłuszczu uwolni się z niego mniej lub więcej wilgoci. Możesz poczekać, aż większość płynu wyparuje, ale radzę nie odparowywać go zbytnio - w ten sposób sos będzie bardziej soczysty. Wlej posiekany czosnek na patelnię i smaż wszystko razem,mieszając, przez 2 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Dusić wszystko razem przez 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pomidory we własnym soku do mielonego mięsa. Wszystko posolić, pieprzyć i wymieszać. Rozgrzej wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Jeśli nie masz pomidorów we własnym soku, możesz zrobić to sam: weź 2 średnie pomidory i obierz je ze skóry. Zetrzyj jeden pomidor na drobnej tarce, aby uzyskać puree, a drugi pokrój na małe kawałki. I wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę keczupu do masy pomidorowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy mięso mielone osiągnie gotowość, włóż gotowe spaghetti do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie możesz po prostu przenieść makaron na patelnię do mięsa mielonego i wymieszać. Ale proponuję bardziej wyrafinowaną prezentację: rozłóż makaron na talerzach, rozłóż mieszankę pomidorowo-mięsną na wierzchu, posyp serem na wierzchu i udekoruj gałązką bazylii. Smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy