skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź produkty wymienione w składnikach-zacznij jeść! Następnie postaram się szczegółowo wyjaśnić, jak gotować zupę grochową na bulionie mięsnym w języku fińskim, aby ci się udało.
Krok 2:
Wlej groszek do małego rondla lub głębokiej miski i dokładnie spłucz w kilku wodach, aż będzie przezroczysty. Następnie napełnij go przegotowaną ciepłą wodą i pozostaw na całą noc.
Krok 3:
Rano gotujemy wędzone żeberka i wołowinę. Aby to zrobić, wlej 2 litry zimnej wody do rondla (aby był napar) i dodaj do niego sól. Najpierw kładziemy żeberka, gotujemy bulion, usuwamy pianę i gotujemy żeberka przez 30 minut. Następnie kładziemy wołowinę, ponownie doprowadzamy do wrzenia i usuwamy pianę, aby bulion był przezroczysty. Gotuj żeberka i mięso do miękkości przez godzinę.
Krok 4:
Wyjmij gotowe żeberka i mięso z bulionu, ostudź i drobno posiekaj mięso wycięte z żeber i wołowinę. W rondelku zamiast nich dodajemy umyty groszek, który moczyliśmy przez noc. Wszystko to doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez półtorej godziny podczas mieszania, aby groszek się nie przypalił.
Krok 5:
Pieczemy cebulę i marchewkę. Obierz i posiekaj cebulę, obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Rozgrzej olej roślinny na patelni. Najpierw smaż marchewki przez 2 minuty, mieszając, następnie dodaj cebulę i smaż wszystko razem na umiarkowanym ogniu przez 5 minut, nie zapomnij wymieszać. Możesz dodać łyżkę mąki do smażenia.
Krok 6:
Obierz, umyj i pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę.
Krok 7:
Dodaj ziemniaki do garnka z groszkiem, który do tego czasu będzie miękki. Sól dodaliśmy na początku gotowania, aby mięso było solone, więc spróbuj bulionu na soli, jeśli to konieczne, dodaj więcej. Dodaj również przyprawy do smaku. Pozwól zupie się zagotować, a następnie wróć posiekane mięso do rondla, wymieszaj wszystko i gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe - to około 10-15 minut.
Krok 8:
Świeży koperek lub pietruszka dobrze nadają się do tego dania - umyj je i drobno posiekaj. Wyłącz gotową zupę i posyp ziołami.
Krok 9:
Smacznego!
do stołu taką zupę można podawać z krakersami, a także zaleca się dodanie do niej dowolnych przypraw, których możesz nie mieć w naczyniu: musztardy, czarnego pieprzu, majeranku itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal / 100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal / 100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal / 100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g