Zupa grochowa na bulionie mięsnym po fińsku

domownikom się spodoba! Niesamowicie smaczne, proste i z duszą! Zupa grochowa to tradycyjne danie mieszkańców krajów północnych, w tym Finlandii. Zwykle gotuje się go z wędzonej wieprzowiny i suchego groszku. Jest również często przygotowywany dla żołnierzy armii fińskiej. Skosztuj tego wspaniałego dania I ty!
VitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 50 % 5 g
44 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź produkty wymienione w składnikach-zacznij jeść! Następnie postaram się szczegółowo wyjaśnić, jak gotować zupę grochową na bulionie mięsnym w języku fińskim, aby ci się udało.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej groszek do małego rondla lub głębokiej miski i dokładnie spłucz w kilku wodach, aż będzie przezroczysty. Następnie napełnij go przegotowaną ciepłą wodą i pozostaw na całą noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rano gotujemy wędzone żeberka i wołowinę. Aby to zrobić, wlej 2 litry zimnej wody do rondla (aby był napar) i dodaj do niego sól. Najpierw kładziemy żeberka, gotujemy bulion, usuwamy pianę i gotujemy żeberka przez 30 minut. Następnie kładziemy wołowinę, ponownie doprowadzamy do wrzenia i usuwamy pianę, aby bulion był przezroczysty. Gotuj żeberka i mięso do miękkości przez godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij gotowe żeberka i mięso z bulionu, ostudź i drobno posiekaj mięso wycięte z żeber i wołowinę. W rondelku zamiast nich dodajemy umyty groszek, który moczyliśmy przez noc. Wszystko to doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez półtorej godziny podczas mieszania, aby groszek się nie przypalił.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczemy cebulę i marchewkę. Obierz i posiekaj cebulę, obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Rozgrzej olej roślinny na patelni. Najpierw smaż marchewki przez 2 minuty, mieszając, następnie dodaj cebulę i smaż wszystko razem na umiarkowanym ogniu przez 5 minut, nie zapomnij wymieszać. Możesz dodać łyżkę mąki do smażenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz, umyj i pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ziemniaki do garnka z groszkiem, który do tego czasu będzie miękki. Sól dodaliśmy na początku gotowania, aby mięso było solone, więc spróbuj bulionu na soli, jeśli to konieczne, dodaj więcej. Dodaj również przyprawy do smaku. Pozwól zupie się zagotować, a następnie wróć posiekane mięso do rondla, wymieszaj wszystko i gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe - to około 10-15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Świeży koperek lub pietruszka dobrze nadają się do tego dania - umyj je i drobno posiekaj. Wyłącz gotową zupę i posyp ziołami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

do stołu taką zupę można podawać z krakersami, a także zaleca się dodanie do niej dowolnych przypraw, których możesz nie mieć w naczyniu: musztardy, czarnego pieprzu, majeranku itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal / 100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal / 100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal / 100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy